'Bruun'

De witlof werd vanmorgen ook gemaaid, ik heb dit nog niet zo vaak gezien en hoe het nu verder gaat zal ik ook wel niet zien. Mijn vader kuilde ze in maar tegenwoordig gaat dat met water blijkbaar.

'en wat voor kleur moet het zijn dan..' vroeg de Praxisjongen

'bruun' zei ik en hij glimlachte

'zoiets misschien?'

'nee dat vind ik geen bruun... dat is toch geen bruun!' en hij glimlachte weer

'kijk dit, deze bedoel ik ongeveer, dat is bruun' ik werd er nu zelf ook een beetje lacherig van, zelf sprak hij geen Zeeuws.

'je bent geen Zeeuw zeker' vroeg ik maar eens. Zijn vader wel zo bleek, maar hij, de zoon, had nooit dialect gesproken, net als mijn dochters hoewel ik altijd plat Zeeuws tegen ze gepraat heb.

Dat ze naar 'baade' moesten en een 'emde' an en 'dr tangden moste poesse' en 'op tiet tuus moste weeze', om maar eens wat te noemen en dan wisten ze precies wat ik bedoelde hoor.

Ik vind het jammer dat het zo langzamerhand verdwijnt en ik vertik het ook om in winkels geen dialect te praten. In de meeste winkels is het ook nog wel normaal, maar zoals vandaag met zo'n jonge winkelbediende begreep ik toch dat het dialectentijdperk afloopt.

Ria Donderdag 22 September 2016 at 6:24 pm | | Standaard

zes reacties

joke

Dur is ovurah un tiet van..mah 1 ding weet ik zekur die ingekuulde witlof was vee laekurdur…! Mien zaews is op zun fonetisch geschrevuh…kae gelezuh dat dat ok mag….

joke, - 22-09-’16 19:20
Sjoerd

Hier is het geen steek anders, ik spreek noch Fries, noch Limburgs, maar verstaan doe ik ze beide heel erg goed. Thuis werd voornamelijk Fries gesproken, en op school geen Limburgs…

Sjoerd, (URL) - 22-09-’16 19:49
Irene

Ik spreek geen Zeeuws maar dit lukt mij ook nog wel hoor. Iemand die geen beeld heeft bij het woord bruun is toch niet al te soepel zou ik zeggen.
(zeg, het betekent toch wel bruin hè? :-0 )

Irene, (URL) - 22-09-’16 22:18
Renesmurf

Ik spreek ook altijd gewoon Gronings, en als het niet verstaan wordt schakel ik zo over, maar het geeft wel te denken.

Renesmurf, (URL) - 22-09-’16 23:33
John

Ik praat alleen nog ‘Zeeuws’ als ik met anderen ben die het doen. Anders niet. Ik ben er ook niet zo heel goed in als de generatie voor mij. Best jammer eigenlijk dat het verdwijnt.

John, (URL) - 23-09-’16 08:15
Eugenie

jammer hè Ria als het langzaam verdwijnt. Ik spreek het zelf niet maar kan het prima verstaan dankzij de vele bezoekjes aan mijn opa en nichten op Noordgouwe en Schuddebeurs vroeger. En natuurlijk als mijn vader vroeger telefoneerde met zijn familie op Schouwen. Ik geniet er dan ook zo van als ik op Schouwen ben en bij de slager in Nieuwerkerk sta b.v. om dat Zeeuws te horen.

Eugenie, - 25-09-’16 08:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.