Moord of niet

'Ken je deze foto?' vroeg vanmiddag een dorpsbewoner aan me.

Ja, die kende ik wel, volgens mij heb ik hem al eerder eens geplaatst, maar hij vroeg ook of ik het verhaal erachter kende en nee, dat niet natuurlijk.

Nu staat er in het boek 'Vergankelijk Zonnemaire' ook een verhaal over de moord die hier begin 1900 gepleegd zou zijn.

Het betrof Hendricus Klooster gemeenteveldwachter te Dreischor sinds 1897. Hij trouwde met ene Pie van Nieuwenhuize uit Zonnemaire, haar ouders woonden in dit huis onderaan de oprit waar nu ons huis ongeveer staat.

In de zomer van 1906 bij een echtelijke ruzie vluchtte ze weg uit Dreischor terug naar haar ouders, dat is in de loop der tijd altijd zo gebleven daar weten wij alles van. 

De volgende dag schreef hij een briefje het was zondag en maandag gaat hij naar Zonnemaire gekleed in uniform en als gewoonlijk gewapend met zijn revolver. Dan loopt het uit de hand, ze wil niet mee, er ontstaat een vechtpartij en hij lost een schot, maar dat mist zijn vrouw ze is nergens gewond. Hij druipt af naar de burgemeester en zijn vrouw gaat naar gemeenteveldwachter van der Velde, ze wordt binnen gelaten en overlijdt daar.

Van Klooster (oeps ik zeg steeds Van omdat ik denk dat het zo was) heeft terecht gestaan, heeft acht jaar gekregen en is vervroegd weer vrij gelaten. Hij heeft daarna over de wereld gezworven en is 94 geworden. Dit is natuurlijk maar een fractie, die rechtzaak is ook een hele rel geweest blijkbaar zijn schuld is nooit bewezen, in tegendeel.

Maar dat speelde zich hier dus af, de Bermweg bestond nog niet, het huis stond tegen de dijk. Ik zou wel eens willen weten waar de gemeenteveldwachter van der Velde toen woonde, want de huizen aan de van der Bijlstraat stonden er toen nog niet.

Het verhaal kende ik wel, want daar heeft mijn vader het ooit ook wel diverse keren over gehad onder het avondeten zo lang was dat toen nog niet geleden natuurlijk.

Ria Dinsdag 27 November 2018 at 5:48 pm | ΒΆ | Standaard

twee reacties

Sjoerd

Een mooi verhaal, zo heeft iedere gemeente wel zijn moorden.

Sjoerd, (URL) - 28-11-’18 17:14
Jan K. alias Afanja

Moord of niet …?
Ja, ik weet het ook niet …
Maar het is wel zoals Sjoerd zegt, dit soort geheimzinnige verhalen hoor je van meer plaatsen.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 29-11-’18 11:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.