Rabin en Rita

Verslag van Joop van de studie (en werk) van Rabin en Rita.

Van 7 mei t/m 25 mei was ik weer in Nepal, nu voor de laatste keer. Na 25 jaar heb ik afscheid genomen van Nepal om diverse redenen. Het was een mooie tijd met veel trekkings en mooie momenten. Ik heb ook veel vrienden gemaakt in Nepal en ik heb ze allemaal kunnen bedanken voor hun vriendschap.

Ik heb ook Rita en Rabin nog kunnen ontmoeten. Voor Rita kwam het mooi uit want zij moest toch naar huis komen i.v.m. de gemeenteraadsverkiezingen in Nepal. Wel een busreis van 17 uur vanuit Dharan in het oosten van Nepal naar Pokhara.
Ik heb haar de laptop overhandigd die ik voor haar tweede hands heb gekocht m.b.v. donatie van enkele oud donateurs van Rita. Ze was er heel blij mee en ik moet iedereen nogmaals bedanken. Ik heb haar ook nog een goede mobile telefoon gegeven en een tablet die ik zelf nog over had.

Ze zit nu op de universiteit in Dharan voor een vierjarige studie Electronics and Communication. Zij zit daar in een pension samen met een meisje dat ook uit Pokhara komt. Ze mag 2 maal per jaar naar huis. Eén maal in september en 6 maanden later in maart.

Rabin heeft na zijn studie aan de universiteit in Kathmandu als civil engineer en 2 jarige studie gedaan om zich verder te specialiseren waardoor hij een baan als overheidsengineer heeft kunnen krijgen. Hij werkt nu aan een irrigatieproject in de buurt van Biratnagar in het westen van Nepal dicht bij de grens met India. Hij is daar ook weer aan een studie begonnen voor een volgende graad als engineer, de op één na hoogste graad, een studie van 2,5 jaar. Er waren een paar duizend aanmeldingen voor deze studie met maar 46 plaatsen en hij is er in geslaagd tot 1 van de 46 te behoren die deze studie kunnen volgen.

Ik denk dat we als donateurs kunnen stellen dat ons geld goed besteed is geweest.

01-01-2022

Laatste rapport Rita lagere school in Pokhara.

3 september 2021

Namaste Joop! Our exam is going to be held from 15th of September as per the government's notice. Definitely, I am planning to prepare engineering entrance.

1 september 2021

 

 

 Hi Joop and Ria

Namaste
As you may have already known seeing my congratulations posts on facebook, I became successful on my first try for a Government Engineer job. I got a place as Irrigation Engineer of Government of Nepal. I know you are happy now as all of us here are. And I am very grateful for your help and gratitude all this way.
The journey has been something special, hasn't it? Hope I did you proud.
See you soon
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beste donateurs 

Ik heb vandaag de laatste donatie overgemaakt voor het schoolgeld en bijkomende kosten voor Rita, totaal € 1.200,--

Dit was de laatste keer. Rita gaat in juni beginnen aan haar laatste schooljaar met specialisatie wetenschap. Wat zij daarna gaat doen weet ik nog niet. Als ik het weet laat ik het horen.

Ik heb de laatste 18 jaar samen met jullie gezorgd dat Rabin en Rita een goede opleiding hebben kunnen volgen en daar zijn we niet in teleur gesteld. Ze hebben beiden hun uiterste best gedaan om een goed resultaat te halen. Rabin in intussen afgestudeerd aan de universiteit in Kathmandu en de resultaten van Rita zijn zeker zo goed en misschien nog wel beter.

Ik dank jullie allemaal ook namens Rabin en Rita voor jullie donaties groot en klein. Het is mijn voornemen om volgend jaar nog een bezoek aan hen te brengen.

De bankrekeningnummers voor dit doel worden nu opgeheven.

Als je hen wilt volgen of gewoon kijken hoe ze het doen op facebook. Voor Rabin kijk naar Rabin Paudel, woont in Kathmandu en komt uit Pokhara, Gebr. datum 14-04-1997

Voor Rita kijk naar Rita Poudel,  woont in Pokhara en komt uit Kusma en is van 25-02-2002. ( let op ze hebben beiden een klein verschil is de achternaam.

 

Het is groot feest in Nepal en in het bijzonder bij Rita thuis.

Ze is geslaagd voor haar eindexamen met, omgerekend naar onze maatstaven, een gemiddelde van een 9,5. Fantastisch.

Hiermee sluit ze haar 10 jarige opleiding af van de 12 die zij moet voltooien.

Ze gaat nu nog 2 jaar een gespecialiseerde opleiding doen om uiteindelijk deze hele studie te voltooien. Zij heeft gekozen om de richting Wetenschap te doen om zo, na deze studie, verder te kunnen gaan richting geneeskunde.

Ondanks het feit dat er toch steeds meer donateurs in de loop van de tijd zijn afgevallen, heb ik de donatie voor haar studie voor dit jaar over kunnen maken.

Volgend jaar Juni volgt dan nog de laatste bijdrage om haar studie te kunnen voltooien. 

Ik hoop dat er toch nog voldoende donateurs een bijdrage willen leveren om haar in de gelegenheid te stellen haar studie af te maken. Aan haar zal het niet liggen. Zij heeft tenslotte bewezen, met een cijferlijst die nog beter is dan haar broer Rabin, dat zij laat zien haar uiterste best te doen om haar doel te bereiken.

Dus doneer allen nog eens extra om haar in de gelegenheid te stellen om de armoede te ontvluchten en een goede opleiding te kunnen voltooien. 

Nadat zij haar studie heeft voltooid stop ik met dit project waarmee ik in 2002 ben begonnen met geld in te zamelen om haar broer Rabin naar een goede opleiding te sturen met resultaat dat hij volgend jaar afstudeert aan de universiteit in Kathmandu voor Ingenieur Weg en Waterbouw. 

Dus nogmaals doneer nog 1 maal voor Rita zodat ze de studie af kan maken. Hier in Nederland is het normaal maar in Nepal is dit heel bijzonder.

November 2018

April 2018

Bijgaande zien jullie het eindresultaat van het overgangsrapport van Rita. Met een gemiddelde van 82,7% is ze als 3de geëindigd in haar groep van ong. 30 leerlingen en daarbij overgegaan naar het 10de leerjaar.

Na dat 10de leerjaar moet ze een keuze maken welke richting ze uit wil en dan heeft ze nog 2 jaar voor d boeg.

Ik hoop dat er mensen zijn die haar extra willen steunen om deze studie af te kunnen maken want er vallen nog als wat mensen af en er komen er niet meer bij. Kijk allemaal of jullie nog kennissen hebben die nog mee willen doen om Rita een goede toekomst te bieden. Het bankrekeningnummer dat we voor haar hebben geopend is NL25SNSB8811674581.

Zij doet in ieder geval haar best om jullie niet teleur te stellen.

Ik ga zelf op 1 Mei weer naar Nepal. Zelf ben ik na vorig jaar gestopt met het maken van trektochten en ik ga er nu alleen nog naar toe om mijn vrienden te ontmoeten en van de prachtige natuur te genieten.

Op FB zal ik wat foto’s plaatsen van mijn bezoek. Als ik er de tijd voor kan vinden breng ik nog een bezoek aan de school van Rita.

Nogmaals, ook van Rita, allemaal hartelijk bedankt voor jullie donatie

 Oktober 2017

Juni 2017

Rita heeft weer haar overgangsexamen gedaan in Maart. Omdat het nu gaat om een staatsexamen heeft het enige tijd geduurd voordat zij haar eind cijferlijst heeft ontvangen. Die is nu binnen. Bijgaande treffen jullie het eindresultaat, een geweldige cijferlijst met het hoogste gemiddelde dat ze ooit heeft gehad n.l. een gemiddelde van 85,38%. Omdat het hier gaat om een staats examen wordt hier niet vermeld wat haar positie is in haar leerjaar maar dat zal ongetwijfeld heel hoog zijn. Rita gaat nu naar het 9de leerjaar van de 12 leerjaren. Over 3 maande zie ik haar weer en dan bezoek ik ook weer haar school om met de directrice te praten over haar vorderingen en toekomstmogelijkheden. Ik laat het jullie weten.  

Dank voor jullie bijdrage ( groot of klein) om het mogelijk te maken voor Rita om deze opleiding te volgen. Het is voor haar de enige mogelijkheid om aan de armoede te ontsnappen en een goede toekomst te kunnen opbouwen.

In Maart heb ik weer de bijdrage kunnen overmaken voor het huidige schooljaar ( € 1.290,00).

November 2016

Bericht uit Nepal gisteren. Een raport van Rita met een leuke foto erbij.

Weer een update van de vorderingen van Rita. Het laatste rapport ziet er weer goed uit. Ze is als 4de geëindigd in haar klas maar ze kan nog wel beter volgens haar klassenleraar en volgens mij kan ze ook nog wel beter.

Volgend jaar hoop ik weer een bezoek te kunnen brengen aan Nepal en zal dan ook de school weer bezoeken. Met Rabin, de broer van Rita, gaat het ook prima. Die zit nu al weer 1,5 jaar op de universiteit in Kathmandu. Ik heb daar ook nog regelmatig contact mee.

Bijgaande zendt de cijferlijst en een foto van Rita

Rita is iedereen dankbaar voor jullie donatie zodat ook zij een goede opleiding kan volgen en zodoende de gelegenheid krijg om een goede baan te krijgen en een goede toekomst.

Bedankt allemaal.

 

En een paar foto;s van Rabin die hij op facebook plaatste.

Rabin middenvoor met de geruite blouse.

April 2016

Bijgaande het overgangsrapport van Rita. Zoals jullie kunnen zien is het weer een uitstekend rapport met een gemiddelde van een 8,5. Beter dan ooit. Het gaat dus prima met broer en zus. Rabin is morgen jarig en wordt dan 19 jaar. Ook met hem gaat het goed op de universiteit in Kathmandu.

Vandaag heb ik ook weer geld overgemaakt voor de studiekosten van Rita voor het komende schooljaar.

Iedereen weer bedankt om dit mogelijk te maken.

 Oktober 2015

Ik ben nu een kleine week terug uit Nepal waar ik samen met mijn jongste dochter en zwager een kleine maar zware tocht heb gemaakt n.l. de Phoon Hill trekking. Alles goed verlopen.

Ik heb ook weer een bezoek gebracht aan de school van Rita en gesproken over de resultaten van Rita en haar mogelijkheden voor de toekomst. Rita behaalt zeer goede cijfers zoals jullie kunnen zien op haar cijferlijst. De resultaten zijn iets beter dan Rabin op die leeftijd behaalde. Nu moet ook nog blijken of ze het zelfde doorzettingsvermogen heeft als haar broer. Ze doet in ieder geval flink haar best. We zijn ook bij het gezin gaan eten op uitnodiging. Heerlijk Nepals eten .

Voor de donateurs die Rabin altijd hebben gesteund een zeer goed bericht. Rabin is na het behalen zijn eindexamen van zijn 12 jarige opleiding ( geslaagd met zeer goede cijfers ) naar Kathmandu gegaan om daar een studie van 3 maanden te volgen aan de universiteit als voorbereiding op een toelatingsexamen. Dat toelatingsexamen heeft 10 Sept. plaats gevonden. Er waren 3100 studenten om dit toelatingsexamen te doen. Er waren echter maar 204 plaatsen om toe te kunnen treden tot de universiteit.  108 voor civiel engineer, 24 voor electrical  engineer, 24 computer engineer, 24 voor program engineer en 24, weet ik niet meer, engineer.

Rabin is geëindigd op plaats 177. Hij wilde graag de opleiding doen voor civiel engineer maar om dat hij op plaats 177 eindigde was de kans niet groot dat hij daarin zou slagen. Hij heeft echter geluk gehad en is toegelaten tot de 4 jarige opleiding tot civiel engineer. Doordat het met goed cijfers dit toelatingsexamen heeft gehaald wordt zijn studie nu door de staat betaald en hoeft hij alleen zelf voor huisvesting en voeding zorgen. Zijn studie begint over 4 weken.

Zo zie je dat alle financiële ondersteuning die jullie hebben gegeven ( 8 jaar lang ) heeft zijn vruchten afgeworpen. Jullie kunnen trots zijn dat door jullie bijdrage een gewone jongen uit Pokhara nu op de universiteit zit in Kathmandu. 

Allemaal hartelijk dank!

November 2014

Beste donateurs,

Weer terug  uit Nepal. Ik ben daar 3 weken geweest en heb o.a. een trekking gemaakt naar het Dorpathan Hunting Reserve. Een tocht die ik 11 jaar geleden ook heb gemaakt toen ik naar het basis kamp van de Churen Himal ben geweest. Alleen het laatste stuk heb ik nu niet gedaan. Een prachtige trekking maar wel heel zwaar met 2 passen van 3200 en 3500 mtr. Maar het is allemaal goed verlopen.
Voor en na de trekking was ik weer te gast in Pokhara Lodge in Pokhara. Hier kom ik als 11 jaar en het is altijd weer een prachtig weerzien met Mahendra ( eigenaar ) en Humraj ( de vader van Rita en Rabin ). Toen ik er aan het begin van mijn verblijf kwam was Rita nog met haar moeder bij de ouders van Humraj om te helpen de oogst binnen te halen. Rabin was er wel en ging naar school. Zijn cijferlijst van het overgang examen van afgelopen Juni had hij nog steeds niet binnen. Dat is bekend omdat het een staats examen is duurt het altijd ong. een half jaar voordat die cijfers bekend zijn. Hij hoopt dan ook dat voor het eind van het jaar hij de cijferlijst aan mij kan opsturen.

Als alles goed gaat en Rabin haalt goede cijfers bij zijn eindexamen dan kan hij een beurs krijgen om te gaan studeren aan de universiteit in Kathmandu. Hij wil daar gaan studeren voor civiel ingenieur. Een studie van 4 jaar.
Toen ik terug kwam van de trekking was Rita ook weer in Pokhara. Ik heb ze toen uitgenodigd om wat te gaan eten in een restaurant dicht bij de Lodge. Ik heb met beiden goed kunnen praten over hoe het op school gaat en hun plannen en de thuis situatie. Leuke avond geweest. Rita had net wel een cijferlijst gekregen die ik hierbij toevoeg. Ook zij doet het goed op school. Zij zit nu in het 6de leerjaar van de 12 en is nu 11 jaar. Rabin is nu 17 jaar. Ik heb een foto toegevoegd van beiden met hun vader en een foto van elk afzonderlijk.

Een bezoek aan de scholen is er niet van gekomen omdat, toen ik met Humraj er naar toe wilde gaan, we tot de ontdekking kwamen dat het Zaterdag was. Volgend jaar beter.
Rabin en Rita en hun ouders zijn jullie allemaal erg dankbaar dat jullie hen in de gelegenheid stellen om een goede opleiding te volgen. Zij doen er ook alles aan om jullie niet teleur te stellen en er hard voor te werken om goede resultaten te behalen. Dit is de enige manier om aan de armoede te ontsnappen. Hun ouders huren nu een kamer/keuken waar de ouders ook slapen en een 2de kamer ( die uit de donaties wordt betaald ) voor Rabin en Rita waar zij kunnen leren en slapen. De kamers zijn ong. 3 bij 3 mtr.

Iedereen hartelijk bedankt voor jullie donaties en ik hoop dat iedereen door zal gaan voor dit goede doel en misschien kunnen jullie anderen ook nog aanmoedigen ook te doneren.
Mochten er nog vragen zijn laat het weten.

 

 

April 2014

Rita is geslaagd voor haar overgangsexamen met uitstekende cijfers. Van de ruim dertig leerlingen is zij als 4de in haar klas geëindigd.

Met een gemiddelde van 89,51 mag je ook wel trots zijn  en voor jullie als donateurs moet het toch een fijn gevoel geven om zo’n talent te kunnen helpen een goede opleiding te volgen.

Ze gaat nu naar het 6de leerjaar.

Haar broer Rabin doet in Juni examen. Rabin is 3 weken geleden geopereerd van een blinde darm ontsteking. Het gaat goed met hem maar is nog wel aan het herstellen.

 

 Februari 2014

Donateurs Rabin.

Bijgaande zien jullie de laatste cijferlijst van het tentamen van Rabin. Zelf was hij er minder over te spreken maar van zijn vader hoorde ik dat hij tijdens het tentamen ziek was en koorts had.
In Mei a.s. doet hij zijn overgangsexamen om door te kunnen gaan naar het laatste leerjaar. Als er belangstelling is kun je ook vriendje worden op Facebook met Rabin. Zijn BF adres is https://www.facebook.com/rabin.poudel.980?fref=ts .
Ik hoop dat jullie hem blijven volgen en steunen.

Met vriendelijke groet,

Joop Kristelijn

 

februari 2014

Hallo donateurs van Rita,
Namaste,

Bijgaande de laatste cijferlijst van Rita. Dit is de cijferlijst van het 3de en laatste tentamen van Rita. In Maart doet ze een overgang examen om door te gaan naar het 6de leerjaar. In April begint dan het volgende schooljaar.
Zoals jullie kunnen zien heeft ze weer goed gepresteerd met gem. 87,7%. Daarmee staat ze op de vierde plaats in haar klas.
Het er zeer goed uit voor de toekomst.

En zoals de klasse leraar zegt “Well done! Keep it up!”

En bedankt voor jullie bijdrage namens Rita en haar ouders

Met vriendelijke groet

Joop Kristelijn

 

December 2013

Zoals de meesten van jullie wel weten zorgen wij al 7 jaar dat een jongen in Nepal een zeer goede opleiding kan volgen. Zijn naam is Rabin Poudel en hij woont met zijn ouders en zus in Pokhara. Het verloop van zijn studie kunnen jullie zien op de weblog van Ria www.riavanfelius.nl . Zijn studie gaat zeer goed. Hij zit nu in het 1ste jaar van de laatste 2 specialisatie jaren wetenschap. Hij wil daarna evt. verder studeren in de geneeskunde. Daar zijn studiebeurzen voor. Dus over 1,5 jaar stopt de bijdrage van ons voor zijn studie. 

Nu wil het geval dat zijn zus Rita nog betere cijfers behaalt dan Rabin destijds. Haalde Rabin in het verleden gemiddeld een 8,3. Rita behaalt gemiddelden van 9,12 op haar laatste overgang examen. Die gemiddelden behaalt ze al van het begin dat ze op school zit. Ze zit nu in het 5de leerjaar. De opleiding duurt totaal 12 leerjaren. De eerste 10 jaar wordt afgesloten met een staats examen. Waarna nog 2 specialisatie jaren volgen met de keuze uit wetenschap of management. Ook weer af te sluiten met een staatsexamen.

Haar laatste cijferlijst van het overgang examen is bijgesloten  en een foto van vorig jaar. 

Ik ga bijna elk jaar naar Nepal (dat mocht hij willen) voor een  trekking en heb dan altijd een gesprek met de directrice van de school over hun vorderingen. Ook komend jaar is dat weer het geval.

Van het geld dat door donateurs wordt gegeven wordt hun studie betaald en een extra kamer zodat ze rustig kunnen leren hoewel dat niet altijd gemakkelijk gaat omdat het altijd vroeg donker is en de stroom nog al eens uitvalt. 

Nu is mijn vraag of er deelnemers te vinden zijn die ervoor kunnen zorgen dat ook  Rita een goede opleiding kan afmaken omdat de kosten voor haar opleiding elk jaar 10% duurder wordt en haar ouders dat op den duur niet meer kunnen op brengen. Nu zijn de kosten voor de school van Rita Nrp 3.850 dat is nu € 28,30 per maand. De kosten voor de extra kamer zit nu nog in de bijdrage voor Rabin maar dat stopt dus over 1,5 jaar. Dan zijn de kosten Nrp 7.350 dat is nu € 54,00 per maand. Dat bedrag loopt dan elk jaar op met gem. 10%.

Het zou zonde zijn als zo’n talent verloren gaat. Deelnemers die nu al voor Rabin doneren kunnen na beëindiging van de studie van Rabin misschien doorgaan voor Rita.

 Als je wilt deelnemen kan dat door een bijgrage te storten op rekening 49.64.22.022 t.n.v. J W Kristelijn o.v.v. Bijdrage studie Rita.

Voor deelnemers in België kan dat op rek. BE71 7430 4190 9569 t.n.v. Kristelijn Joop onder vermelding van Bijdrage studie Rita. 

Mochten er nog vragen zijn, laat het weten s.v.p. En laat even weten of je wilt meedoen. De bijdrage kan maandelijks of 1 x per jaar, wat je wilt. Elke Euro is welkom..

Rapport van- en Rita herself :-)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

December 2013

Donateurs van Rabin Paudel,

Zoals jullie weten uit mijn laatste email zit Rabin nu voor de laatste 2 jaar op een de beste school in Pokhara om daar zijn specialisatie jaren af te maken. Hij volgt daar de afdeling wetenschap. Bijgesloten vinden jullie een klasse foto. Rabin zit op de eerste rij, 3de van links met tika op zijn voorhoofd.

Tevens zijn cijferlijst van zijn laatste tentamen. Hiermee is hij de beste van zijn klas. Alleen het vak scheikunde behoefd nog extra aandacht.

We kunnen zeer tevreden zijn over zijn resultaten. Ik hoop dan ook dat het voor jullie een extra stimulans geeft om de donaties voor te zetten en ook voor de mensen die soms wat doneren een extra donatie te doen met deze kerstdagen.

Voor Nederland is dat op rekening 49.64.22.022 t.n.v. J W Kristelijn

Voor België is dat BE 97.7430.3846.4049 t.n.v. Kristelijn Joop

Jullie kunnen Rabin ook volgen op Facebook www.facebook.com/rabin.poudel.980?fref=ts

De website zijn zijn school is http://www.srijanahss.edu.np

Ook namens Rabin, Rita en zijn vader en moeder iedereen een zalig Kerstfeest en een goed begin voor 2014.

Met vriendelijke groet,

Joop Kristelijn

augustus 2013

Een paar maanden geleden zag Joop dat hij naar een andere school was gegaan en vroeg hem naar de reden. Dit was zijn antwoord:

Bericht via FB van Rabin,. 

Namaste thanks for message. I wanted to study science. For instructions, i asked with my seniors and they suggested me to go to Srijana Higher Secondary School rather than step by step higher secondary school. Then i went to Srijana higher secondary school. I started my college from July 8th. I liked the teachers teaching there and i am also feeling good to study there. I know that you have searched donors to help me for studying and you have been my education father. I will try to study more, so i have changed my school. Your loving Rabin.

 

http://www.srijanahss.edu.np/

28-2-2013

GROOT FEEST, RABIN IS GESLAAGD. 

Gisteren kreeg ik bericht dat Rabin is geslaagd voor zijn eind examen ter afsluiting van hert 10de leerjaar en daar mee toegang tot de laatste 2 afsluitende specialisatie jaren.

Rabin heeft in Maart staats examen gedaan en is dus geslaagd met zeg maar gerust uitmuntend  resultaat. Hij is geslaagd met een gemiddelde van  89%.  Hiermee is hij als 3de geëindigd van de 80 examen kandidaten. 

We zijn allemaal reuze trots dat hij dit resultaat heeft behaald. Hieruit blijkt dat de directrice, die ik vorig jaar Oktober nog heb gesproken, gelijk had en aan de hand daarvan extra geld heb gegeven voor extra lessen en programma op de Zaterdag. Zij ziet een bijzondere leerling in hem.

Rabin is nu met zijn vader, moeder en zus Rita bij zijn groot ouders op het platteland in de hoge heuvels. Volgende maand begin hij aan zijn laatste 2 leerjaren. Hij heeft er voor gekozen om zich te specialiseren in de Wetenschap opleiding. Hiermee wil hij waarschijnlijk, indien de mogelijk daarvoor is,  verdergaan in de geneeskunde. Maar dat is toekomst.

Eerst deze 2 jaar die heel anders zijn dan de vorige 10 jaar. Veel meer zelfstandig en veel meer onderzoek e.d. Jullie kunnen ook een bericht achter laten op zijn FB www.facebook.com/rabin.poudel.980

 Update 20-10-2012. 

Aan alle donateurs van Rabin Paudel,

 

Ik ben weer terug van mijn bezoek aan Nepal. Een echte vakantie, dus niet te veel gedaan. Wat rond gereisd,  bekenden en vrienden opgezocht en genieten van het land en de mensen.

Zoals gewoonlijk een bezoek gebracht aan New Pokhara Lodge in Pokhara wat zo ongeveer mijn 2de huis is. De vader van Rabin werkt daar nog steeds en hij heeft nu 2 kamer, waarvan 1 met keuken, 3 minuten lopen van de Lodge kunnen huren. Net voor de Lodge hebben ze nu ook een grote groentetuin kunnen huren. Het was weer een hartelijk weerzien. Ik ben 2 maal s ‘avonds uitgenodigd bij Rabin thuis om Dhaal Bath te eten ( rijst met groeten, stukjes kip en een linze soep met kruiden) erg lekker. Natuurlijk ook een bezoek gebracht aan de directrice van de school. Rabin doet het uitstekend maar ze had toch een vraag. Nu Rabin niet meer intern in de school is mist hij het programma van de Zaterdag. Dan doen ze allerlei projecten en excursies in de omgeving.  Vooral dit 10de leerjaar is dat erg belangrijk om zich goed te kunnen voorbereiden op de laatste 2 specialisatie jaren. De vraag dus of het toch mogelijk is om Rabin toch dit programma te laten volgen.

Nu kan dat op 2 manieren, of hij gaat weer volledig intern of hij gaat net als nu s’morgens om 06:00 uur met de bus naar school maar wordt dan s’avonds om 20:30 uur met een taxi thuis gebracht en dan dus ook op de Zaterdag. De directrice vind dit echt belangrijk mede om het feit dat Rabin zo’n goede leerling is waar ze veel van verwacht. Zoals te zien op een van de foto’s was er enige tijd geleden nog een wedstrijd op het gebied van wiskunde waaraan 120 leerlingen uit de hele regio van Pokhara meededen. Hij werd daar derde. Nu heeft hij net een tentamen week achter de rug en nu is het een week feest in Nepal daarna word besloten hoe Rabin het programma gaat volgen. De kosten voor beide programma’s zijn hetzelfde n.l. Nrp 30.000 ( ong. € 300,-- ) voor 6 maanden die dit schooljaar nog duurt. Ik heb dit geld inmiddels aan de ouders van Rabin overgemaakt. Rabin heeft al een keuze voor de specialisatie jaren  gemaakt, hij heeft gekozen voor wetenschap waarmee hij later de geneeskunde kant op gaat.

Tijdens mijn bezoek aan Pokhara ben ik ook nog op bezoek geweest bij de oma en opa van Rabin. Samen met Humraj ( de vader van Rabin ) 1,5 uur met de bus over een redelijke weg, 3 kwartier over een onverharde bergweg en daarna 1,5 uur lopen door rijstvelden en 400 mtr. naar boven naar een klein dorpje boven aan een heuvel. Ze vonden het leuk mij weer te zien. 4 jaar geleden was ik er voor het eerst. De volgende dag weer terug naar Pokhara maar nu heuvel af gelukkig.

Dus zoals jullie kunnen zien wordt jullie bijdrage goed besteed en Rabin is jullie daarom ook zeer dankbaar dat hij deze kans heeft gekregen. Ik hoop dan ook dat iedereen naar zijn mogelijkheden blijft doneren om Rabin de gelegenheid te bieden zijn opleiding af te kunnen maken.  Binnenkort krijgen jullie de resultaten van het tentamen van deze maand.

Iedereen hartelijk dank.

Meer foto's 

Laatste Raport:Zoals de meesten van jullie wel weten gaat Joop bijna ieder jaar een paar weken naar Nepal om een trektocht te maken en in de loop der jaren heeft hij zodoende al een heleboel Nepalezen leren kennen. Komend najaar gaat hij weer voor een paar weken. Twee jaar geleden leerde hij in het hotel in Pokhara een man kennen die daar werkt, Hum Raj en hij vertelde aan Joop het verhaal over zijn broer die kanker kreeg en een lang ziekbed had gehad. 
Hum Raj, die in een dorpje buiten Pokhara woont, had gespaard om zijn zoon in Pokhara te kunnen laten studeren, maar de ziekte van zijn broer had hem al zijn spaargeld gekost aan medicijnen en ziekenhuiskosten. 
Het verhaal had Joop behoorlijk aangegrepen en bij het bekijjken van de foto's werd het mij ook gelijk verteld. En steeds kwam het weer naar boven, "Als ik weer ga kan ik misschien iets voor die jongen doen, misschien kunnen wij helpen". 
Na de nodige informatie te hebben ingewonnen, blijkt dat voor ons alleen te duur te zijn, maar omdat hij inmiddels ook weer andere Nepalgangers kent bedachten we dat we misschien hun hulp in konden roepen, een soort mini aktie.
Joop heeft inmiddels een email (ff erop klikken voor leesbaar) opgesteld en verstuurd naar de diverse contacten. Vandaar ook hier het verhaal van Hum Raj Sharma, je weet maar nooit of er goede gevers onder de lezers zitten, het hoeft niet veel te zijn, maar alle beetjes helpen natuurlijk. Voor vragen kan je Joop mailen.

Wil je gelijk iets storten kan dat natuurlijk ook.
ABN 49.64.22.022 t.n.v. J.W.Kristelijn
733-0411796-61 t.n.v. Kristelijn Joop (voor de Belgen)

Wees er van overtuigd dat het voor de volle honderd procent op de goede plek terecht komt.

Ria | Woensdag 06 November 2013 at 11:36 am