VlasdagWe waren vanmiddag dus in Dreischor voor de jaarlijkse vlasdag, net zoiets als de Burghsedag maar dan gaat het ook over vlas, hoe het bewerkt wordt en wat er daarna dan weer mee gedaan kan worden. Zo heb ik een schattig tasje op de kop getikt. Daar is een hoop (hand)werk aan vooraf gegaan, daarna heeft iemand nog eens een paar uurtjes zitten haken en dat kost dan € 6.-- . Verder kom je ook daar weer een hoop bekenden tegen, heel gezellig altijd. Bij streek- en lanbouwmuseum Goemanszorg werd gedemonstreerd hoe vroeger de wekelijkse was werd gedaan, met het bekende zinken spul (waar ik ook nog genoeg van heb), waskokers, teilen, stampers, wringers en daarna netjes aan de waslijn, of te bleken op "den bleik" zoals op bovenstaande foto de onderbroeken en de maandverbanden, wat een geklieder was dat toch. Eenmaal ongesteld geworden kreeg je een gordel (net zoiets als een jarretel, maar dan anders) waar dan zo'n lap aangeknoopt kon worden. Die lappen heb ik zelf niet meer gedragen, maar ik herken ze nog maar al te goed, als mijn moeder haar maandelijkse periode had stond er een emmer water in het "klompekotje" met daarin de doeken, zodat de boel niet al teveel in zou drogen eer het weer wasdag was en dat kon dan nog weleens een paar dagen duren. 

Verder wil ik nog eens een keer terug als het niet zo druk is, er zijn toch een paar dingen waar ik eens een foto van wil maken, zoals de winkel van Cor Dixhoorn, als klein kind deed ik er al boodschappen samen met mijn moeder en was enkel het raam naast de deur winkel. Ook het pand op de andere hoek, vroeger bakkerij, nu kan je er workshops volgen geloof ik. Al met al was 't weer gezellig in mijn geboortedorp.

Ria Zaterdag 19 Augustus 2006 at 10:49 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.