Vlasdag 2

Onze ouders op de plek waar wij gisteren ook stonden, aan mij werd zelfs nog niet eens gedacht. Eerst de oorlog maar eens doorkomen het was 1941

 

Mijn moeder met Janny en haar schoonzusjes, Kee en Marie.

1948 inmiddels. Janny staat voor mijn vader, zij was daar een jaar of zeven en ik op de arm van mijn moeder, één jaar ongeveer. Wie die andere mensen zijn weet ik niet, het zal wel een nicht zijn van moeders kant, die waren er daar nogal.

Mijn vader was na de oorlog bij de politie gegaan, voordien was hij boerenknecht.

Het was erg leuk om samen met Janny eens door Dreischor te lopen, zij weet nog zoveel meer van die tijd dan ik, ook al moet ze wel diep graven soms. 

In dit huis aan de Stoofweg woonden opa en omoe vertelde ze, ergens heel ver ging er iets dagen toen ze het zei, maar dat had ik dus nooit meer gezegd. Omoe van Felius heb ik nooit gekend en na haar dood bleef opa daar alleen wonen. 

Tot hij na de ramp hier ging wonen. We hebben ook geen idee voor hoe lang. Later woonde hij in huis bij zijn dochters, eerst bij Kee, later bij Marie.

"heeft jullie opa hier ook gewoond?" vroeg ik aan een paar mensen die ook een foto van het huis maakten met één van hun ervoor. Dat was niet het geval maar ze moesten wel lachen en later kwamen we ze steeds tegen, dat heb je dan.

Wij hebben na de ramp en na terugkeer van onze evacuatie in Rotterdam een tijdje hier op de Ring gewoond bij de familie Doeleman tot ons huis weer bewoonbaar was. In ons huis hebben we toen maar even meer gewoond, we weten dat geen van twee meer zo precies, maar ik heb op Dreischor niet meer op de lagere school gezeten, dus zal ik in september toch op Zonnemaire naar school zijn gegaan.

Hier woonden oom Joost en tante Kee na hun trouwen, dat wist ik ook niet meer, we hebben ook geen idee of hij toen al melkboer was, of dat hij dat later pas is geworden. 

Je prakiseert wat af op zo'n dag.

En tussendoor aten en dronken we eens wat, liepen wat rondjes rond de kerk en kwamen bekenden tegen. Al viel dat bij Janny wat tegen, die keek vooral naar de wat oudere mannen, "kijk, weer zo'n ouwe Reisenaer, die zou ik toch moeten kennen!" zei ze dan.

Ria Zondag 17 Augustus 2014 at 5:31 pm | | Standaard

acht reacties

Margo

Ja dat krijg je als je ouder wordt hÄ—, dat het verleden meer gaat leven. En dan denk je, had ik maar meer gevraagd vroeger!

Margo, (URL) - 17-08-’14 20:17
joke

Had hier wat geplaatst maar lukte weer niet? Moest contact met jou opnemen…Dit is dus een test… haha

joke, - 17-08-’14 20:49
Renesmurf

Prakkiseren is gewoon een onderdeel van het leven. Wat heeft de wereldgeschiedenis soms toch een inpakt he. En iedereen doet zijn best om er maar het beste van te maken,. en dan ook nog eens gelukkig te zijn!

Renesmurf, (URL) - 17-08-’14 21:32
Thérèse

Vooral leuk vind ik die oude foto’s Ria. En bijzonder zo met je zus. Nu weet ik eigenlijk nog steeds niet waar de Vlasdag vandaan komt. Maar dat zal wel niet zo belangrijk zijn.

Thérèse, (URL) - 17-08-’14 21:48
Sjoerd

Mooi toch, zo’n uitstapje naar het verleden…

Sjoerd, (URL) - 17-08-’14 22:04
Jan K. alias Afanja

Leuk om zo samen herinneringen uit lang vervlogen tijden op te halen. Oude foto’s doen het op zo’n moment altijd weer goed.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 18-08-’14 14:26
klaproos

prachtige foto’s van zo’n herinnerings dagje ria,
leuk om dat weer op te halen hé.:-)

klaproos, (URL) - 18-08-’14 15:33
tineke

Mooie oude foto’s hoor.
En wat leuk dat je het verleden samen kunt beleven de een iets meer als de ander.Heerlijk toch!

tineke, - 18-08-’14 16:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.