Verdwenen dorpen
De gekrompen en verdonken dorpen van Schouwen Duiveland zijn allemaal in beeld gebracht door middel van borden waarop de kerk als het ware in het landschap wordt geplaatst. Ik liet eerder al eens Schutje zien en Bommenede. Al vind ik nu dat de kerken van Schutje en Duivendijke wel heel erg op elkaar lijken maar we zullen maar denken dat het om het idee gaat.
Afgelopen week ontdekte ik Duivendijke, ik fietste verder want het was niet echt fotoweer, maar vanmorgen ging ik weer op zoek, ik wist even niet goed meer precies welke plek. En gevonden!
Duivendijke – gekrompen dorp
Duivendijke wordt voor het eerst vermeld in 1276. Net zoals bij Duiveland is de naam afgeleid van de persoonsnaam Duve, die ook zijn naam gaf aan een kreek, de Duvenee. De bewoners vestigden zich bij de dijk die langs deze kreek liep en zo ontstond de naam Duivendijke. Het dorp lag in de richting van Brouwershaven en werd verlaten om meer landinwaarts een nieuw dorp te bouwen. Mogelijk is de stormvloed van 1288 de aanleiding geweest. Tijdens het beleg van Zierikzee door de troepen van koning Filips II in 1575/1576 werd Schouwen geïnundeerd. Na de droogmaking keerde slechts een deel van de bewoners terug. De kerk verviel tot een ruïne en in 1590 werd toestemming gegeven voor afbraak. Tot 1812 was Duivendijke zelfstandig. In dat jaar vond een fusie plaats met Brijdorpe, Klaaskinderkerke en Looperskapelle. Omdat Duivendijke als eerste van de vier werd genoemd, heette de gemeente Duivendijke. Deze werd in 1961 opgenomen in de toen gevormde gemeente Middenschouwen.
Duivendijke is het geboortedorp van de moeder van Joop.
Wat lopen betreft kon ik al een rondje rond de achterweg vanmorgen dat is 1.26km en ver zat, dat kon ik aan het begin van de week nog niet hoor, dus verbetering!
Fietsen gaat prima dus dat deed ik daarna, even naar Brouw en de vleesboerderij en het Duivendijkse bord gezocht.
Vanmiddag gezellig op de stoep gezeten.
Mooie manier om die verdwenen dorpen aan de vergetelheid te ontrukken.