Weer en wind

Even bijpraten wat het weer betreft, want gisteren regende het zowat de hele dag en kwam ik bijna niet buiten op een klein rondje eind van de middag na waarbij ik bovenstaande luchten vast legde, het was best mooi en het bleef droog.

Vanmorgen was het lichter al bleef het lang niet droog maar dat werd in de loop van de dag beter. Ik deed huishoudelijke poetsdingen en zette mijn planten eens buiten voor een douchebeurt, daar waren ze aan toe. Eerder had ik al de klaproos gezien aan de zijkant van het huis die vrolijk stond te bloeien in de zon!

Vanmiddag fietste ik naar Scharendijke, veel wind en koud en op de terugweg windje mee en mooie luchten.

Ria Donderdag 18 April 2024 at 6:52 pm | | Standaard | Twee reacties

Herdenken

Vandaag werd Jaap begraven. Ik heb een (zelf) getekende condoleance kaart gestuurd, dat is al lastig en ik had eigenlijk geen goede foto daarvoor, maar de bedoeling was goed en ik vind wel dat hij in elk geval half lijkt, de andere helft was schaduw. 

Een paar dagen voordat hij overleed vond ik het nootje met de jonge scheut, ik had al besloten dat hij door mocht groeien en dat ik hem ergens ga planten en nu heb ik hem ook nog eens 'Jaap' gedoopt. Dat vind ik leuk.

Nu nog zorgen en hopen dat hij minstens net zo oud wordt als Jaap, maar dat zal ook ik niet meer beleven. En nee ik ga daar niet zo'n herdenkingsbos voor opzoeken, gewoon ergens 'in dn diek'. Ik zie nu ook dat je zelf niet eens je eigen boom mee mag nemen in zo'n bos.

(wordt vervolgd als het boompje groot genoeg is)

Ria Woensdag 17 April 2024 at 4:08 pm | | Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Opgeruimd

Vanmorgen maakte ik wat foto's van oude tekeningetjes van twintig jaar geleden ongeveer toen ik af en toe eens wat deed, vijf op een jaar ongeveer en dan heel klein, maar eigenlijk ook best leuk. Alles ligt door elkaar, gelijk maar eens uitzoeken en eigenlijk wil ik wel een paar houten lijstjes voor dat kleine spul bij elkaar.

Daarna eindelijk eens met een tekening begonnen, het kwam er gewoon niet van, ik kon het begin niet vinden.

Het regende bijne de hele dag, vanmorgen en vanavond na het eten een droog rondje.

 Morgen beter.

Ria Dinsdag 16 April 2024 at 7:28 pm | | Standaard | Twee reacties
Gebruikte Tags: , ,

Vroeger en nu weer een beetje

(geen insluitcode te vinden maar onder de foto vind je een polygoonfilmpje naar de opening van het Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis in 1957 )

Joop had vanmiddag een afspraak met de neuroloog, dat kon gelukkig nog in Zierikzee, zo fijn dat we met dit weer niet naar Goes hoefden te rijden!  De eerste twee wachtkamers zaten bomvol, wij waren alleen bij de neuroloog, later kwam er nog iemand bij.

Het is nog maar de vraag of de Victoria Kliniek blijft. De huur is al opgezegd door het ADRZ. Er loopt een petitie tegen de sluiting die kun je hier tekenen graag! 

Taco Asma schreef er een prima brief over in de Wereldregio. (ik heb hem gekopieerd en onder lees meer gezet)

We waren dus bij de neuroloog en dat was best verhelderend allemaal, wij hadden ook de brief van het EMC niet goed begrepen, want voor haar was het meteen duidelijk dat e.e.a. toch blijkbaar een resterend gevolg is van de Sarcoïdose die hij in 1967 had. De laatste verhoging van de pijnstillers helpt nauwelijks of niet, de pijn is ook wisselend, dus die gaan weer een stap terug, ook de jichtpillen die hij laatst op advies van de reumatoloog kreeg kunnen uit de lijst. Nu eerst weer een afspraak en overleg met de reumatoloog over verdere behandeling/medicatie. Fijn dat het allemaal in elk geval wat duidelijker wordt.

In 1967 lag Joop weken in dat ziekenhuis, we waren pas getrouwd en ik was zwanger, niemand wist wat hij mankeerde, allerlei nare scenario's behalve die ene dan waar je tenminste niet aan doodging, waar onze huisarts dr. G.J.v.d.Waarden mee op de proppen kwam. Niemand had er nog ooit van gehoord. Besnier Boeck heette het toen.

Read More

Ria Maandag 15 April 2024 at 6:07 pm | | Standaard | Zeven reacties

Proosten

Gisteren was een drukke dag. Eerst fietste ik naar Zierikzee, voor ons (mir en ik) dagelijks brood en daarna wandelen met de wandelclub, er was nu weer een leuk clubje. Het was heerlijk weer en de natuur prachtig. Mooie route ook, die Evert van de Smisse uitzet en halfverwege komt hij dan met water, met gisteren een appel erbij, lekker!

Eenmaal weer terug in het dorp drinken we dan met z'n allen nog een kopje koffie. Joop wachtte ons op, toen hij dacht dat we er bijna waren, hij kan dat zien, plakten wij er nog een vierkantje aan vast....

Janny werd vandaag 83, daar gingen we even op proosten, wel eerst koffie met zelfgebakken gebak hoor! Ze had voordat wij kwamen al een rondje met Ivo gelopen, zoiets als ik ook altijd doe, je komt dan vaak dezelfde mensen tegen en ze had tegen iedereen verteld dat ze jarig was... dat is wel een beetje raar hè ... :-D

Ria Zondag 14 April 2024 at 6:43 pm | | Standaard | Zes reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Dag Jaap

Afgelopen week overleed Jaap.

Een droevig bericht, maar toch ook weer niet onverwacht.

Ik ben vooral dankbaar dat ik Jaap in deze laatste fase van zijn leven nog wat beter heb leren kennen en hem ontmoet heb en dat hij me zo gestimuleerd heeft met mijn tekeningen.

Zonder Jaap was ik nooit geweest waar ik nu ben en door Jaap zal ik zeker nog verder groeien.

Dag Ria,

Dank je wel voor je bericht en je tekeningen. Hoe abstracter ze zijn hoe mooier ik ze vind maar daar moet je je vooral niets van aantrekken.

Ik voel me de laatste tijd steeds minder worden, vandaar mijn trage antwoord.

Hartelijke groet,

Jaap 

Ria Zaterdag 13 April 2024 at 5:03 pm | | Standaard | Vijf reacties
Gebruikte Tags: , ,

Boteren

Het was heerlijk vandaag, bijna heel de dag lekker buiten in de zon met zonder jas, al was er wel veel wind. Vanmorgen de schilder, wandelen en was en vanmiddag even naar Brouw voor een ijsje en cermivelli of zoiets. Daarna een pan kippensoep gemaakt, daar had ik nu al dagen zin in. Joop houdt niet zo van soep dus die kreeg iets anders met kip, er is van allebei nog over, zeker nog soep voor een paar keer.. Lekker makkelijk, alleen mijn diepvriesbakjes zijn verdwenen, geen idee waaheen, dus morgenochtend ga ik weer eens naar de action want daar moet ik daarvoor zijn zegt Joop, daar had ik nog niet aan gedacht, eerder de HEMA...

Joop is inmiddels al weer penningmeester af van de imkervereniging (als hij het al was eigenlijk). Als ik vertel dat hij eraan begint moet ik natuurlijk ook vertellen dat het niet doorgaat. Hij was enthousiast genoeg zoals altijd als hij ergens aan begint. Maar de overdracht van het penningmeesterschap wilde maar niet lukken, normaal gesproken is dat een fluitje van een cent, daar heeft hij wel ervaring mee, het boterde gewoon niet tussen de penningmeneren en als het niet botert wordt het nooit wat. 

Het botert niet,

d.w.z. het gaat niet goed, gemakkelijk, voordeelig; syn. van dat hot niet, dat wil niet hotten1)hutteren (Opprel, 61), vlotten, wouten, wouteren2)het wil niet grutten (Harrebomée I, LI); niet vleugen (Boekenoogen, 1148; Sjof. 33); f(l)uteren (De Vries, 70); vgl. ook op Goeree en Overflakkee: Ik kan wel karnen, maar 't buttert niet, ik kan zoo hard mogelijk mijn best doen, maar voordeel levert het niet op

Ria Vrijdag 12 April 2024 at 6:52 pm | | Standaard | Drie reacties

Donderdags

Ze zijn er weer, een hele dijk vol, op alle dijken, bermen, het wemelt ervan! Mooi!

Maar het regende ook vanmorgen, dus geen schilder, morgen wel, al is het vrijdag...

Ik rommelde wat met rommel en fietste naar de vleesboerderij en de biologische groentenboerderij.

Onderweg kom ik dan langs deze boom, een eenzame boom, ik kijk er altijd naar, soms zit er een roofvogel in. Eenzame bomen zijn een soort bakens, vanuit de verte is daar bij die boom het kruispunt.

Ik schreef al eens eerder over ook zo'n boom die ergens anders stond! 

Terwijl ik daar zo fietste bedacht ik dat als mijn eik goed groeit, dat ik hem dan ga planten op zo'n soort plek, daar ga ik eens over nadenken. Een naam heb ik inmiddels ook al, maar daarover later meer.

(klik voor meer) oh dat staat er al

Read More

Ria Donderdag 11 April 2024 at 6:22 pm | | Standaard | Elf reacties

Op het gemak

De steiger staat. de schilder is vandaag begonnen, alles op het gemak. 's Morgens rond een uur of half negen tot een uur of drie en vrijdags vrij, ook schilders worden een dagje ouder natuurlijk.

Het was een prachtige dag en omdat de stoep achter op sommige plekken best glad was en ik natuurlijk niet wil dat de schilder onderuit gaat, begon ik de meest gladde plek in de loop te schuren. Ik dacht ik doe in elk geval dat stuk, ik weet wel dat het glad is daar, maar de schilder vergeet dat. Eenmaal bezig kon ik niet ophouden, dat is het leuke als er ook iemand anders in je buurt aan het werk ik, tenminste voor mij werkt dat zo. 

Heel de 'tuin' geschuurd! Tenminste het schaduwdeel met groene aanslag met mijn bezem met staaldraad, ik kan het iedereen aanbevelen, water gooien en schuren maar, goed voor lijf en leden en zonder rotzooi tegen groene aanslag, schuren moet je toch. Ook gelijk het afwateringsgootje schoongeschept. De schilder nam terwijl hij toch moest poetsen bij de dakkapel de goot aan de voorkant mee, we hebben een erg lieve schiilder ook. Joop had geopperd, omdat de steiger daar toch stond, hij daar zelf wel even op kon klimmen maar dat vond hij (de schilder) niet goed (gelukkig, ik durf niet zo hoog).

Hopelijk werkt het weer een beetje mee de komende weken.

Joop had zijn scootmobiel gepakt en deed een rondje Schouwen, met de temperatuur langs de Oosterschelde viel het nog wat tegen.

Nou en toen had ik nog een afspraak bij de kapper om vier uur! Nog steeds lekker weer, dus ik pakte de fiets! 

Maar nu zit ik wel een beetje in te kakken hoor, vroeg naar bed denk ik, maar ook daar is niks mis mee.

Ria Woensdag 10 April 2024 at 7:25 pm | | Standaard | Zes reacties

Onrust

Vanmorgen vroeg een rondje, het was nog erg stil onderweg.

Weer een rare dag vandaag, het lijkt wel of er iets ligt te broeden. Ik kwam onderweg wel jonge poeletjes tegen, maakte nog een foto maar dat werd niets.

Nog wat gekleurd aan het kleine projectje dat ik alweer beu ben, misschien tegen het einde in mei nog wat. 

Nog even naar Scharendijke voor wat boodschappen, even bij Mir langs voor een praatje en een afspraak en eenmaal thuis weer wat gehangen en lekker vroeg gegeten, of gewone tijd eigenlijk. Gedoe met die klok ook, erg vroeg wakker nog steeds.

Ook nog een middagrondje door de storm en deels regen, niks an.

De viool staat voor wat ze is, dapper, strijdbaar.

Ria Dinsdag 09 April 2024 at 6:19 pm | | Standaard | Drie reacties

Zonnig

De foto is nog van gisteren toen het ook al zo lekker was, het bont zandoogje.

Ik heb voornamelijk in de zon gewandeld , met zonder jas en dat was met mijn nieuwe dikke rode sweater vanmiddag alweer te warm. Verder heb ik niets te vertellen over deze mooie dag en eigenlijk ook geen zin.

Tot morgen.

Ria Maandag 08 April 2024 at 6:43 pm | | Standaard | Drie reacties

Kadootjes

Vanmorgen als eerste de witte judaspenning die als het ware een meidoorn omhelst. Het begon er met één een jaar of wat geleden, mischien dat we hier pas woonden en nu zijn er al veel meer. Dat stukje dijk wordt altijd met extra zorg behandeld, of juist niet behandeld, en maar één keer gemaaid door een groepje mensen. Het is een speciale dijkje zei iemand eens tegen me en zo wordt het natuurlijk steeds specialer.

Vanmiddag stond de kersenboom in de Kromte er  mooi bij, zonder auto eronder en in de zon, hij begint al aardig te bloeien.

Daarna eenmaal thuis, zag ik een vuiltje tussen de vetplantjes, ik trok het er voorzichtig uit om de wortel mee te krijgen, zat er een nootje aan! Geen idee wat voor nootje, maar zo'n kadootje plant ik natuurlijk gelijk in een apart potje. Een eikel misschien, dat formaat heeft het, we zullen zien of ik mijn eigen eikelboom geplant heb :-)

Ria Zondag 07 April 2024 at 4:22 pm | | Standaard | Zeven reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

Warme zaterdag

 

Vanmorgen onderweg naar Zierikzee, een pas geboren veulen met haar moeder, zo mooi altijd. Ik bleef even staan kijken en maakte een paar foto's. Het deed me denken aan de keer dat ik daar met Marlies stond, bij hetzelfde weitje bijna twaalf jaar geleden. (het filmpje was verdwenen dat heb ik er weer even bij gezet en ook hieronder, want het was mooi.)

Eenmaal terug uit Zierikzee na een kopje koffie was het weer tijd voor een wandeling met de club, ik was nu al twee keer niet geweest, het was weer gezellig en onderweg was er verfrissing met water en bananenkoek mèt boter tegen de droogte, soms zijn bananen wat aan de droge kant, dan moet er boter op. Weer terug bij het beginpunt nog een kopje koffie in de zon op het terras.

Vanmiddag knipte ik nog de hedera van de buurvrouw die steeds mijn kant op kruipt, ik liet het nu wat langer en was zodoende ook wat sneller klaar. 

Met de warmte viel het wel mee, er was bewolking af en toe en behoorlijk veel wind.

Ria Zaterdag 06 April 2024 at 6:44 pm | | Standaard | Drie reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

Trugkieke

Een beetje laat vandaag. Ik kleurde vooral, maar die blijven geheim natuurlijk, er zijn er al drie klaar.

Op zoek naar wat leuks verdwaalde ik weer eens in mijn archief, foto's met bijbehorende verhalen (de foto's staan er in die periode vaak niet meer bij, maar ik heb ze nog wel natuurlijk). Twintig jaar geleden was niet de makkelijkste periode, maar we raakten al wel zo langzamerhand gewend aan ons 'werkloze' bestaan en af en toe logeerpartijtjes van de kleinkinderen. 

Verkleedpartijtjes van Yara, nu zelf moeder, en Levi die ritjes maakte in de oude Golf met Simba op de achterbank.

Nu precies 20 jaar geleden.

Ria Vrijdag 05 April 2024 at 8:45 pm | | Standaard | Twee reacties

Versleten

Zo gauw het droog was vanmorgen gelijk maar een rondje want vanmiddag moesten we weer op stap naar de reumatoloog in Goes, die afspraak stond al een tijdje dus de brief van het Erasmus was daar nog niet eens gearriveerd, gelukkig hadden we die zelf wel bij ons.

Het gaat erom of er jicht is, vanwege de pijn aanvallen die hij steeds heeft, vooral 's nachts. Na een paar prednison tabletten gaat dat dan over, maar komt ook steeds (1x per maand ongeveer) weer terug. Er werd een echo van de voet gemaakt en ook vocht afgenomen, gewoon met een flinke naald huppekee in zijn voet en gelijk onderzocht, heel fijn! Geen jicht volgens de dokter, nu nog pillen als aanvulling op het bewijs, als de pijn (want die is naast de aanvallen steeds wel) niet minder wordt is het geen jicht, maar komt het van de neuropathie. Het begint ons zo langzamerhand te duizelen alles bij elkaar, de sarcoidose die hij had toen we pas getrouwd waren komt ook steeds ter sprake want dat kan ook weer opspelen. Het is alles bij elkaar best veel en als er dingen uitgesloten kunnen worden zoals die jicht en de sarcoidose is dat fijn, dat geeft rust en dan kan je je concentreren op datgene dat het  wèl is, de polyneuropathie

Niet dat jullie hier iets aan hebben, maar zeker voor mezelf nu het nog vers is schrijf ik het hier zodat ik het makkelijk terug kan vinden.

Ik ben wel een beetje klaar met de ziekenhuizen, of mag ik dat niet zeggen. Het komt steeds op hetzelfde neer, testjes en prikjes, gesprekjes, hoe, wat en hoe vaak, levensverwachting normaal... 

Macula degeneratie van hetzelfde, het wordt minder, links zit het nu ook, maar u wordt niet blind......

Kortom, je hebt het er maar mee te doen, erger nog... er kan nog van alles bijkomen!

Bijna aan het eind van de wandeling vanmorgen was het alweer opgeklaard en zo bleef het wel de rest van de dag, maar wel met windkracht zeven ongeveer. Na ons bezoekje aan het ziekenhuis zijn we ook wat opgeklaard, maar wel versleten.

Versleten: 'stukgegaan door ouderdom of veelvuldig gebruik'

Ria Donderdag 04 April 2024 at 6:46 pm | | Standaard | Vijf reacties

Buien

Best lekker weer vandaag, met af en toe een paar druppels. Als er dan zo'n bui hangt ziet het er misschien somber uit, maar eenmaal buiten is het heerlijk. Goed voor lijf en leden en de rest.

De schilder kwam even langs voor de planning, zeven jaar geleden nu en het ziet er nog best goed uit, maar ook wel weer nodig, dan is het daarna weer een mooie volle laag en kunnen we er weer jaren tegen.

Boodschappen op Scharendijke en nog een wandelingetje na de bui. Een dag is niks.

Ria Woensdag 03 April 2024 at 6:34 pm | | Standaard | Drie reacties
Gebruikte Tags: , ,

Positieven

De krentenboom in een tuin op de Veerdijk in de ochtendzon (boven) en late middagzon (onder) de beide keren dat ik een rondje deed. Het was een beetje rare dag.

Gisteravond had ik zitten knoeien met foto's en mapjes bij het opruimen van maart, daar was ik het grootste deel van de ochtend zoet mee en daarna ging er iets mis met de outlook, of ik de nieuwe wilde proberen en daarna deed de oude het niet meer, zoeken zoeken er moest een knop zijn rechtsboven, maar ja ik zag niks meer.

Ook dat was na een paar uur weer opgelost gelukkig, waarom moet toch altijd alles veranderen, vernieuwen noemen ze dat dan.

Verder was het wachten op het telefonische consult van Erasmus, dat eigenlijk niets nieuws aan het licht bracht. Er komt nog een brief, dan wordt het in Erasmus afgesloten en kunnen we weer naar Goes, waar ze het uiteindelijk toch bij het rechte eind hadden of zo, wordt nog wel vervolgd.

Nu eerst maar weer even bij onze positieven komen.

Best een goed woord eigenlijk, positieven.

Ria Dinsdag 02 April 2024 at 7:04 pm | | Standaard | Twee reacties

April

Zaterdag kwam er iemand een bloemetje brengen, zo leuk! Haar hond had naar me geblaft waarschijnlijk, ik was dat al lang vergeten, honden blaffen toch weleens en heus niet altijd uit boosheid, zeker deze niet. Maar ze vond het een goede reden een heel leuk bloemetje te brengen. Boedha ziet er op toe en let op het kuiken.

Heerlijk gewandeld vanmorgen en vanmiddag, wel nog mèt jas en zonder sandalen maar die tijd komt ook heus wel weer, het is nog maar april...

'Tijd heeft geen wijzers', zag ik vandaag ergens .

Ria Maandag 01 April 2024 at 7:12 pm | | Standaard | Vijf reacties