Geneuzel

Dit zijn de zeer zeldzame neusbloemen. Soms duikt er opeens ergens eentje op. Ze zijn eenjarig dus als ze niet verkouden worden komen ze het volgend jaar ook niet terug, dan moeten we wachten tot er een bacil overwaait uit vreemde verten die zich dan hier weer ergens nestelt. Ze zijn niet eetbaar en mogen natuurlijk ook niet geplukt worden.

Ik heb intussen een hele stappel met zulke 'onzin', waarvan ik alleen de betekenis ken, die verzin ik er al kleurend bij.

De nieuwe lijsten hangen, met witte passe partouts, dat staat ineens heel anders dan de zwarte. De lijst is titaan kleurig maar achteraf had ik denk ik toch beter zwarte kunnen doen. Misschien kan ik ze spuiten, ik denk er nog even over na. Dit is ook wel mooi. De aluminium lijsten ga ik ergens anders hangen, met ook weer iets nieuws erin.

We zijn nu een paar uur verder en onder het eten heb ik er nog eens goed naar gekeken en over nagedacht, dus de situatie is weer zoals hij was vanmorgen.

De nieuwe lijsten heb ik boven gehangen, veel beter! Zodoende had de Zierikzeese lijstenmaker Zwart toch gelijk wat de kleur van de passepartouts betreft, in zwart is het in dit geval mooier vind ik ook en als je het niet probeert weet je het niet. Op een slaapkamer is wit gewoon rustiger.

Verder voel ik me vaak 'aangevallen' als mensen lollig over de tekeningen doen, ik weet ook wel dat die tekeningen dat misschien oproepen, maar voor mij zijn ze best serieus. Ik weet niet hoe ik dat uit moet leggen. En ik vind het ook heel oké als iemand gewoon zegt dat hij of zij ze niet mooi vindt of niet zijn of haar smaak, dat maakt me niet uit dat heb ik liever dan dat stilzwijgen. 

Dagen zit ik te kleuren, zelf vind ik het soms ook niets, maar dan toch na een tijdje kan dat best veranderen, net als die bloemen links boven, die vond ik eerst vreselijk en totaal niet geslaagd, nu vind ik ze mooi.

Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten, maar overdreven lollig willen doen over iets waar ik serieus mijn best op doe vind ik niet leuk. 

Oja en soms denk je misschien 'wat slordig gekleurd' , dat komt dan ook vaak door het licht dat op de tekening valt, ik wil nu gelijk maar alles spuien, misschien komt er nog wel wat.

Zo en nu morgen maar weer bloemetjes of vogeltjes.

Ria Woensdag 30 Juni 2021 at 4:37 pm | | Standaard | Negen reacties

Hakken en ruimen

Toch maar besloten nog een keer nieuwe hakken onder mijn wandelschoenen te laten doen er zit nog profiel op de zolen, dezelfde zijn niet meer verkrijgbaar, dus ik kijk het even aan. Ik bracht ze vanmiddag op de fiets in Zieikzee, het was lekker om te fietsen. Vanmorgen had ik al een rondje met het hondje gedaan.

Toen ik thuiskwam was Joop bezig de garage verder op te ruimen, gelukkig heb ik geen vervelende dingen overgehouden van de onhoudbare kast. Morgen gaat hij naar de stort, dat kan hier gratis, de gemeente haalt bij mijn weten niets op.

Geen foto's dan maar een tekening. De laatste.

Ria Dinsdag 29 Juni 2021 at 6:21 pm | | Standaard | Zeven reacties

Putkast

Het was heerlijk vanmorgen in de polder. Er was niemand, en het was zoo stil. Ik deed maar een klein rondje, maar omdat het zo lekker was fietste ik ook gelijk daarna maar even naar Brouwershaven om bananen en appelflappen.

Daarna maakte ik nog foto's van de bloemen thuis. Ik heb nu eindelijk ook klaprozen nadat ik al zoveel zaad gestrooid en gezaaid heb wilde het maar niet lukken, maar er is nu in elk geval iets en er komt nog meer!

 Vanmiddag begon Joop met het (alweer) opuimen van de kast in de garage. Het is een grote lompe onhandelbare kast en hij vond dat hij weg moest, maar ja dan moest hij eerst wel leeg. En nu na vijf jaar en evenzoveel keer opruimen was het blijkbaar tijd. 

Na het opruimen werd mijn hulp ingeroepen want nu moest dat grote lompe ding uit elkaar en we kregen hem al niet eens van zijn plek. Het was een heel karwei, maar we hebben het geklaard, zoals we altijd alles klaren. Bij het kantelen van het gevaarte ging het bijna mis, het ging boven mijn macht en ik had de boel niet meer onder controle, gelukkig liep het goed af al stond ik een kwartier later nog wel te trillen op mijn benen.

Hij staat nu in plakjes bij de stoep nu moeten we hem nog op de stort zien te krijgen zonder trekhaak. Misschien is er iemand die een kratje bier wil verdienen, of iets anders lekkers...

Ria Maandag 28 Juni 2021 at 6:54 pm | | Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , , , , ,

Polderhitte

Het werd al heel vroeg heet, dus we gingen vroeg op stap, Joop fietste en ik liep en het was druk onderweg. Fietsers en wielrenners, die vooral. Het vlas ligt nog steeds plat en het regent nu alweer pijpestelen, ik heb er zwaar hoofd in.

Het is wel zomers, overal bloemen, grassen, het ruikt zomers, het land is groen, nog niet alle dijken zijn gemaaid, het is mooi!

Venmiddag een beetje achter de was aangelopen, alles ligt weer schoon in de kast.

Joop keek naar Jos Verstappen en nu hebben we voetbal. Het regent dus iedereen gaat binnen zitten, ik ben toch benieuwd hoe lang dat goed gaat met dat virus. In de winkel vind ik het erg prettig dat de mondkapjes niet meer hoeven.

Vanmiddag toen ik buiten zat landde deze op mijn broek.

Wat een prachtge kleur! Wat een mooie beestjes zijn er toch!

Ria Zondag 27 Juni 2021 at 6:34 pm | | Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , ,

Rooie boel

Veel regen vanmorgen en ik wist niet meer of ik nu vanmorgen of vanmiddag met het hondje zou gaan, bleek het toch vanmiddag te zijn en ik was alweer nat.

Alles liep anders vandaag, Joop moest alweer naar Goes, getob met Delta, daar gaat niet veel goed wat dat betreft. Verder was ik nog bij de kapper, haar groeit best hard eigenlijk en het moet ook weer niet teveel in mijn nek gaan hangen.

 Toch nog een rondje met Paule en een stukje aangeplakt nadien. Het was broeierig weer.

De cactus bloeit en de Oostindische kers

het is een rooie boel.

Ria Zaterdag 26 Juni 2021 at 6:45 pm | | Standaard | Zes reacties
Gebruikte Tags: , ,

Buiten

Het was geen fotogeniek weer en de vogeltjes hielden zich schuil vanmorgen, het bleef toen nog wel droog gelukkig, maar vanmiddag regende ik behoorlijk nat.

Eigenlijk wilde ik wassen en buiten drogen maar dat kwam er met dit weer niet van, dus ik kleurde en mijn bestelde lijsten kwamen binnen, daar kom ik nog weleens op terug ze waren gelukkig allemaal nog heel met de goede passe partouts. Heel fijn, nu nog aan de slag ermee.

Joop had vorige week al besproken voor vanavond bij Salud, buiten, wel onder de luifel en er hangt een kachel, dus warm zat. Het is druk overal, mensen komen aanlopen en denken te kunnen eten, dat is er even niet bij. 

We schoven aan aan de 'stamtafel' erg gezellig en leuk om iedereen weer eens te zien en konden daarna aan ons vrijgekomen tafeltje.

We hebben zodoende weer eens lekker buiten buiten de deur gegeten! Dat was heel lang geleden! Het was heerlijk!

Ria Vrijdag 25 Juni 2021 at 9:31 pm | | Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , , , , ,

Tegenwind

Meestal weet ik 's morgens wel wat ik die dag wil gaan doen, maar vandaag was het vaag. Misschien ramen boven zemen, maar ik kon nog goed naar buiten kijken, dus...

Na het ochtenwandelingetje wist ik het nog niet, maar ik had foto's gemaakt van de kleine karekiet en de rietzanger, die ik even uit een groter geheel knipte, zie hierboven. Daarna zeemde ik één raam.

Joop zat uren aan de telefoon , er werkte iets niet goed en de momentjes geduld raakten maar niet op. Aju Delta Joop gaat weer terug naar KPN, ik heb geen klachten dus waarom zou ik.

IK stapte op de fiets, deed mezelf een mandje cadeau en fietste door naar Zierikzee, ging naar de winkel waar ik wilde zijn en draaide daarna gelijk weer om, het was er veel te druk naar mijn zin.

Het was heerlijk fietsweer, niet al teveel wind, ik reed eens door naar Serooskerke om te kijken of opa en omoe thuis waren en dat waren ze en ik maakte een nieuwe foto van hun grafsteen. 

Hun zoon, mijn oom Han en zijn vrouw liggen een stukje verderop, zij wachten nog steeds op de Here.

Het huis is tegenwoordig tweede woning van een paar Belgen, ik mocht wel even een foto maken van de buurvrouw. Het huis ziet er nog wel een beetje hetzelfde uit, maar de werkplaats is weg natuurlijk.

Natuurlijk is alles anders, veel groener ook, in de jaren na de ramp was er geen boom te bekennen.

Even een praatje met de buurman gemaakt, die ik ook wel ken, het is een neef van Joop en hij woont nog steeds in zijn ouderlijk huis, vader was bakker en ze woonden naast mijn oma en opa. 

Nou dat was weer even een stukje familie geschiedenisles.

Daarna moest ik nog terug naar huis, Zierikzee Serooskerke had ik tegenwind, dus ik verwachtte zo naar huis te waaien, maar niets daarvan hoor, die wind is nog net zo onbetrouwbaar als vroeger.

Ria Donderdag 24 Juni 2021 at 6:34 pm | | Standaard | Vier reacties

Lang gelee

Er zijn soms van die dingen waarvan ik denk 'is dat echt nog maar tien jaar geleden!

Daarvan is dit er eentje. De blokhut. Het was een bloedheet voorjaar toen we hem bouwden en in dit weekend (tien jaar geleden) werd hij in gebruik genomen. Dat wil zeggen, er was nog genoeg te doen en dat deden ze ook.

We wonen nu vijf jaar in Zonnemaire, dat lijkt nog heel kort, de tijd vliegt zeg je dan, alweer vijf jaar. Maar als je kijkt naar deze tijd, toen we die hut bouwden, dat lijkt echt voor mijn gevoel twintig jaar terug. Dat komt misschien ook omdat er nogal wat gebeurd is in die laatste jaren daar, dat heb ik verdrongen.

Maar de hut was leuk, hij staat er nog steeds.

Het was grote boodschappendag vandaag. Het schip met geld was binnen dus dat heb ik gelijk maar opgemaakt.

Vanmiddag een rondje met Paule maar die had een zere poot, we kwamen niet ver.

Joop fietste een rondje over Walcheren over de Zeelandbrug en Neeltje, een mooi rondje.

Ria Woensdag 23 Juni 2021 at 7:23 pm | | Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , ,

Onzekerheden

De ochtenduitlaatster van Paule is even met vakantie vandaar dat ik nu probeer 's morgens even een rondje met hem te doen. Gistermorgen regende het, maar vanmorgen was het droog. Dan ga ik op de fiets naar de Dijkhuisjes, doe daar een rondje en dan op de fiets weer terug.

Joop was op controle bij de cardioloog vanwege de klachten die hij had, maar zijn conditie was uitstekend, bovengemiddeld.. Hijgen bovenaan de trap is niet zo heel gek als je 76 bent, dat mag, daar is niets vreemd aan. Hopelijk is hij nu weer een tijdje gerustgesteld. Vanmiddag weer een rondje gefietst.

Ik reed met Mir mee tot Brouwershaven omdat ik nog wat boodschappen nodig had en liep terug. Voor een haring was de rij me te lang, je staat zo een half uur te wachten. Onderweg terug nog wat foto's gemaakt, het was donker weer.

Nog twee nachten en dan hebben we de volle maan ook weer gehad, dat wordt tijd.

Ria Dinsdag 22 Juni 2021 at 7:03 pm | | Standaard | Vier reacties

Recht en nat

We bleven maar liggen vanmorgen, het leek nog zo donker maar ja buiten was het ook donker, zodoende waren we een beetje laat. Niemand die daar verder iets van zei natuurlijk.

Een regenachtige dag en ik maakte eerst de tekening af waar ik mee bezig was.

Dan daarna moet hij ook weer op de foto en misschien ergens geplaatst. al twijfel ik daarover steeds meer. Wel zet ik ze rechtstreeks op Photobucket.

Het miezerde heel de dag en vanmiddag liep ik een klein rondje, de papavers bloeien.

Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloemplanten. Een bekende soort is de slaapbol (Papaver somniferum), waaruit maanzaad en opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt. De klaproos wordt in sommige streken ook kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd. 

Ik probeerde eens wat anders. Op deze manier hoef je niet op de kleurrichting te letten, het gaat sneller en kost minder kleurtjes.

Maar ja niemand ziet dat natuurlijk, ze zien alleen een fles drank, glazen, zuipen, dus ja daar schiet ik niets mee op. Ik vind hem wel leuk, weer eens iets anders dan een kop en sinds 'opa' ben ik weer eens tevreden over iets. De fles staat in elk geval recht. 

Ria Maandag 21 Juni 2021 at 6:08 pm | | Standaard | Zeven reacties
Gebruikte Tags: , , , , ,

bloemen en bijtjes

Vorige jaren maakte ik er ook al foto's van, hij lijkt ieder jaar een beetje groter en dus zeker ook mooier te worden, deze zwarte toorts. Ik vind hem prachtig. De vrouw die daar woonde overleed vorig jaar, zij vond hem ook zo mooi en zodoende denk ik dan weer even aan haar.

Nu werd ik weer wakker van het onweer afgelopen nacht, het ging even behoorlijk tekeer, maar gelukkig viel ik weer in slaap en werd uitgerust wakker.

Na alle regen van afgelopen nacht (43mm) staat de campanula voor het grootste deel nog overeind gelukkig en het zit vol met hommels, daar ben ik niet bang van.  Eergister werd ik op de Binnendijk nog aangevallen door een bij.

Ik denk dat de beginnende imker daar in de kasten bezig was, daar worden ze onrustig van en je zal altijd zien dat ze dan op mij afkomen. Ik heb weer wild om me heen lopen slaan en gehold maar dat helpt niet want ze vliegen sneller dan jij. Ik word er letterlijk gek van. Gelukkig kon hij niet bij me.

Het zakje mengzaad gaat ook bloeien, zo benieuwd wat er allemaal tevoorschijn komt!

Ria Zondag 20 Juni 2021 at 5:49 pm | | Standaard | Vijf reacties

Suf

Na een compleet slapeloze nacht was ik vandaag natuurlijk zo suf als een konijn. Zo vol energie als ik eergister zat, zo leeg was ik vandaag.

Ik deed nog wel wat ik van plan was, namelijk afmaken waar ik eergisteren aan begonnen was. De stoep aan de voorkant moest nog schoon en ik wilde de rotan stoeltjes opruimen. Afgelopen week was ik er bijna doorgezakt toen ik erop ging staan om een paar spinnewebben weg te vegen en op ongelukken zitten we natuurlijk niet te wachten.

Joop toverde een grote knipschaar tevoorschijn, daarmee heb ik ze in stukken geknipt en in de kliko gedaan. Het rotan zelf was nog goed, oersterk is dat spul. Het zijn de verbindingen die het op den duur begeven, maar dan nog zal je er zomaar niet doorzakken ook al kraakt het. Het ging me wel aan het hart hoor, mijn oude trouwe stoeltjes. Gelukkig heb ik weer nieuwe.

Onkruid weg, stoep geveegd, klaar voor familiebezoek waarvan ik niet wist dat ze komen zou, maar ze zal niet zeggen dat mijn stoep niet schoon was. 

Het was erg gezellig met de nicht van Joop. Ik was niet thuis en ze ging bijna alweer weg, maar gelukkig bleef ze nog even toen ik de meegebrachte appeltaartpunten netjes in drieën verdeelde.

Gezellig bijgekletst vooral met Joop natuurlijk over vroeger en later. Die slechte ogen had/heeft bijna de hele familie, maar er is er maar eentje dement geworden. 

''k Mankeere niks, alleen hapert er wat'  zei ze eens.

Ria Zaterdag 19 Juni 2021 at 6:55 pm | | Standaard | Drie reacties

Feestelijkheden

Een feestelijke dag vandaag want Freek werd 83, dat wordt niet iedereen zomaar. Al jaren gymt hij 's morgens mee met Olga, wandelen, fietsen, alles doet hij nog met veel plezier. En omdat dat wandelen wat minder wordt pakt hij weer wat vaker de fiets, zeker met dit mooie weer.

We gingen even op verjaarsvisite in Numansdorp. Buitenzitten was veel te warm, binnen met de airco was het lekker, wat een rare wereld toch. Ik geloof dat het hier steeds nog wat koeler is, 's nachts is het ook nog nooit te warm geweest.

Vanmorgen eerst nog een rondje door de polder. Het vlas lag plat, er schijnt een enorme hoosbui te zijn geweest. Nu maar hopen dat het ook nog overeind komt want er zitten al bolletjes aan en dan lukt het niet meer zegt Freek. Ik ben benieuwd.

Ria Vrijdag 18 Juni 2021 at 6:46 pm | | Standaard | Zes reacties

Zoet en zout

Al een paar dagen ruik ik onder het wandelen of fietsen soms een heerlijke zoetige geur, meestal kijk ik dan waar het van kan zijn, bloemen, of struiken, iets wat er in de buurt staat, maar ik zag steeds niets.

Vanmiddag op de fiets rook ik het weer en ik weet nu bijna zeker dat het de tarwe is, als ik daar voorbij ben is de geur weg.

Afgelopen voorjaar verwonderde het me dat er overal aardappels geplant werden, de ene lap na de andere, nergens zag ik tarwe, dat toch afgelopen najaar al gezaaid moest zijn.

Het lijk nu of de tarwe mijn aandacht wil trekken, 'hee kijjk, ik ben er best wel, ruik maar eens'! Het zal misschien door de warmte komen nu het begint te rijpen. alles staat er prachtig bij op het land. De foto's zijn van afgelopen zondag.

Gelukkig was het vanmorgen bewolkt, er stond een lekker windje maar het leek of er een bui aan kwam. Ik besloot om niet de polder in te gaan maar mijn ramen eens te zemen. Zo gedacht zo gedaan.

Joop stapte op de fiets en ik zette de radio eens aan en drukte maar wat ik weet geen nummers van zenders uit mijn hoofd. De arbeidsvitiminen! Leuk nummer wat ik hoorde, ik liet het maar zo, denkend aan Renesmurf die niet zonder kan onder het schilderen. Ik dacht eigenlijk dat het al niet meer bestond.

Lekker poetsen van het een naar het ander, ramen binnen en buiten, vloer gedweild, buiten verder met de stoep, vegen schuren, ga zo maar door.

Er was wind, steeds meer wind maar toch stapte ik vanmiddag op de fiets richting groente op Noordgouwe en haring op Brouwershaven, ik nam koelelementen mee om ze fris te houden en maakte er een rondje van.

De haringen worden gekaakt waar je bij staat, heerlijk! Speciaal voor Jan een foto ;-)

Ria Donderdag 17 Juni 2021 at 6:51 pm | | Standaard | Zeven reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

Rust roest niet

De cactus van Kees heeft de winter overleeft. Dat was wel op het nippertje, dit is het enige wat er nog van over is, maar hij staat alweer wel bijna in bloei!

Het rozenstruikje kreeg allemaal gele blaadjes al stond het volop in de knop. Ik vroeg het eens na en ja, duidelijk een gebrek aan iets. Na één keer bemesten staat hij er al veel beter bij, dat was de volgende dag al te zien!

Ik had een rustdag vandaag, dat hebben ouwe en jonge mensen soms nodig.

Vanmorgen ging ik eens op de fiets op de thee in de Veerhoek, dat was al veel te lang geleden en dan ga ik me schuldig voelen, dat is ook niet goed. Toen was het nog lekker buiten in de schaduw, net als de zelfgebakken koekjes van Heleen.

Weer terug thuis ben ik lekker op mijn kamertje gaan zitten kleuren met de ramen open.

Joop fietste ondertussen zowat het eiland rond (met motor). Hij voelt zich weer fit na het stoppen met een medicijn dat de hartslag laag houdt vanwege de hartritmestoornis die hij heeft. Hij verzuurde steeds omdat zijn hartslag niet naar boven ging vanwege dat medicijn, dan stond hij bovenaan de trap al te hijgen, nu ja ingewikkeld allemaal maar dat een verandering helpt is GOED, net als een pil minder ook.

Ik deed eens een vel papier van een oud blok door de helft en pakte kleurtjes die al jaren in een pot staan, ook goede hoor, de Pablo van Caran 'd Ache, maar ja anders en harder, blij dat hij af is. Nu de andere helft van het papier nog.

Ria Woensdag 16 Juni 2021 at 6:42 pm | | Standaard | Vijf reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

Bekijks

Een rietzanger op de vroege ochtend. Net iets te ver voor mooi, maar toch mooi genoeg vind ik en hij bleef zo lang zitten dat ik mijn vogelappje ook nog kon raadplegen. Hij trok zijn mooiste riedeltje uit de kast.

Even later de Halvemaan zweefvlieg.

Het wemelt altijd van de beesten op deze bloemen.

Vanmiddag fietste ik naar Scharendijke met een paar omweggetjes vanwege de wind. Zodoende werd het mijn langste fietsrit tot nu toe zei Strava 24.42 km (zonder motor). Het was heerlijk. 

Met dit warme weer krijg je ook weer vrouwen die zich niet normaal aan kunnen kleden als ze naar de supermarkt gaan, ze was niet eens zo jong meer, ik denk tegen de vijftig. Vanaf de onderkant van haar borsten tot haar liesen was ze bloot en de verdere kleding stelde ook niet veel voor.

Ze had een tatoo aan de onder/zijkant van haar buik, dat kon ik zien. Ze was mooi bruin maar veel te mager, eigenlijk liep ze gewoon voor gek. Ze had wel bekijks, dat zal ook de bedoeling wel geweest zijn.

Ria Dinsdag 15 Juni 2021 at 7:12 pm | | Standaard | Drie reacties

Vermoeiend

Een vermoeiende dag. Allereerst was het wasdag want wassen op momenten dat er geen energie geleverd wordt is er nu niet meer bij natuurlijk. Twee wassen op zonneenergie die in de zon droogden, dat kost geen cent. Ons bin zuunig eej!

Lekker vroeg de polder in waarbij er niet veel spannends te zien viel. Vlas hebben we nu wel genoeg gezien, op naar de prachtige koperkleurige bolletjes, maar dat duurt nog even gelukkig, alhoewel voor je het weet is het alweer zover. 

Op de fiets naar Brouwershaven om bananen en krentenbollen en vanmiddag samen even naar de oogarts in Zierikzee. 

Joop had het idee dat het minder werd met zijn oog en er was hem op het hart gedrukt vooral niet te wachten tot het nog erger werd. Dus hij belde en kon vinmiddag al terecht. 

Het was ook minder. Hij zag nu nog maar twee van de vijf letters, de vorige keer drie, maar nog steeds de droge vorm van macula degeneratie, dat zien ze aan de adertjes. Zijn linkeroog is uitstekend! Daar ziet hij 99% mee. Gelukkig hebben we twee ogen.

Niets aan te doen en weer afwachten. Hij krijgt nu wel druppels omdat zijn ogen blijkbaar erg droog zijn.

De hommels zijn nog van gisteren. Ik vind ze grappig omdat op de eerste het achterlijf een 'gezichtje' heeft en de tweede heeft ook iets grappigs, een bloem met rode schoentjes of zoiets.

De laatste is vogelwikke denk ik zomaar.

Ik ga niets meer doen, alleen nog maar zitten en misschien nog wat kleuren.

Ria Maandag 14 Juni 2021 at 7:00 pm | | Standaard | Vijf reacties

Mooie zondag

Alweer zo'n heerlijke morgen en gelijk na de thee maar aan de wandel. Appeltje mee voor onderweg. 

Zo lekker rustig op een paar spelbrekers na natuurlijk.

Veel foto's gemaakt en dan vind ik het voor hier moeilijk kiezen. Soms zet ik ze op facebook en ook op Instagram, voordeel van hier is dat ze aanklikbaar zijn, maar ik weet niet of dat nog nut heeft. De meesten kijken toch op hun telefoon denk ik.

Ikzelf niet, maar ik denk dat ik een uitzondering ben.

De reiger en de lepelaar wat doen ze daar op die droge klei.

Deze hommel had vast ook het zondagochtendgevoel, hij kon niet genoeg van zijn bloemetje krijgen (duifkruid?)

Zelf kan ik erg genieten van onderstaande foto.

Walstro geloof ik, dat weet ik niet zeker, maar daar gaat het ook niet om, het groeit daar gewoon en het geeft zo'n berm ineens zo iets leuks.

Dit ook, een boompje op de dijk met wat klaprozen, prachtig!

En dan als laatste met in de verte het vlas en op de voorgrond koolzaad, of iets anders geels.

Ria Zondag 13 Juni 2021 at 6:21 pm | | Standaard | Acht reacties
Gebruikte Tags: , , , , ,

Schilderachtig

De Campanula naast de garage bloeit. Vorig jaar kreeg het weinig kans en verschroeide het al snel, toen was het veel te heet.

Nu is het mooi blauw en de blaadjes blijven groen.

 Als het uitgebloeid is trek ik het gewoon allemaal weg, het komt vanzelf wel weer terug. 

Het was weer een mooie dag al was er niet al te veel zon.

Gelukkig doen de zonnecollectoren het weer. Een week of twee geleden kwamen we erachter dat de omvormer het al een maand of vijf niet meer deed, dus er ook geen energie binnenkwam of hoe zeg je dat. 

Gelukkig is het weer verholpen en nu moeten we af en toe eens kijken of het nog wel werkt, misschien een hint voor anderen de boel ook eens te controleren.

De schilder kwam gisteren ook even langs het is nu vier jaar geleden dat de boel geschilderd is en het ziet er nog keurig uit vinden wij zelf en dat vond de schilder ook. Volgend jaar komt hij de liggende delen en de koekoek doen en dan kan het er wellicht nog wel een jaartje tegen.

De Vlaamse gaaien wilden niet erg poseren, ze hadden meer oog voor elkaar.

 

Vanmiddag kwam ik een hele rits oldtimers tegen, de zon stond verkeerd en mijn camera wist er soms niet goed raad mee, maar toch te leuk om niet te laten zien dacht ik.

Ria Zaterdag 12 Juni 2021 at 7:49 pm | | Standaard | Drie reacties

Goed bezig

Vanmorgen met het bewolkte weer maakte ik eerst een paar foto's voor de nicht van Joop waar we afgelopen weekend waren, ze wist nog precies te vertellen hoe ze bij opa van der Meer kwam.

Hij woonde op de Dijk van Bommenede naast het gangetje, daar had hij zijn schoenmakerij. Eerst was er een groot raam waar de schoenmakerij was, dan een deur en dan twee ramen, die zullen er ook zeker wel geweest zijn aan de versieringen onder het grote raam te zien.

Daarna kon ze door het volgende gangetje naar beneden, daar was een tuintje vertelde ze en zo kwam je dan op de achterweg en zo is het nog steeds.

 

Er zijn wel een stuk of zeven van die gangetjes naar de achterweg schat ik. Aan deze/onze kant van de dijk zijn er trapjes, waarvan er al een paar verdwenen zijn. Straks zal ik ze eens versturen, ik ben benieuwd of ze het nog herkent.

Grotendeels bewolkt vandaag, met aan het eind van de middag nog even wat zon, dat was fijn voor de was.

Vanmorgen een rondje, ik ging rechtdoor om wat kwekkende dames achter me kwijt te raken... komen ze gewoon achter me aan. Gelukkig was ik ze even later wel kwijt, wat een herrie zo op de vroege morgen.

Verder deed ik vooral boodschappen op de fiets, kaas bij de kaasboerderij, groente bij de groentekwekerij, vis bij de visboer en nog wat bijkomstige dingen bij de buurtsuper.

Goed bezig dacht ik zo. (ruim 24 km fietsen, zonder hulpmotor en ruim 4 wandelen)

Ria Vrijdag 11 Juni 2021 at 7:17 pm | | Standaard | Vijf reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Onderweg

Het was zo lekker vanmorgen, er stond een heerlijk briesje en de zon was nog niet zo fel er waren zelfs wat wolken, dus ik ging op stap met het voornemen er een flink rondje van te maken.

Nu schiet dat bij mij niet zo erg snel op natuurlijk, dus ik moet ook niet al teveel lopen tutten anders ben ik helemaal uren onderweg.

Nu eens even wat andere dingen. Dat wit van de bovenste staat in de akkerrand, een soort koolzaad maar dan anders, ik weer niet wat het is. Daaronder tarwe denk ik zomaar. Nog een maand en dan is het alweer bijna rijp.

Hierboven vlas, dat begint net te bloeien, het is wat later dan die van afgelopen dinsdag.

Een prachtig stukje akkerrand, zo hoort het eigenlijk, lekker gemengd, allerlei kleuren.

Waarbij de korenbloemen dan weer het meest opvallen met hun mooie blauwe kleur.

Ook kwam ik nog voorbij de andere grote lap en ik ging er eens bij zitten, met de zelfontspanner, dat gaat me ook niet meer zo makkelijk af, ik moet meer oefenen anders word ik te stijf. Op de knop drukken en binnen tien seconden fotoklaar zitten is best lastig en daarna overeind komen ook weer.

Tien kilometer later was ik weer thuis. 's Middags vind ik het nu te warm.

Ria Donderdag 10 Juni 2021 at 6:27 pm | | Standaard | Acht reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

Vandaag was rood

De roos bloeit en zit vol knoppen, eindelijk een vrolijke rode noot in de tuin.

Vandaag kwam Silvia even buurten. Een dagje op en neer, even naar de kapper en gezellig samen even mossels eten, net als de laateste ker toen we elkaar zagen, maar nu lekker buiten in de zon.

Storm was er ook bij, die wordt ook een dagje ouder, maar rolt zich nog wel lekker om in de zon.

Alleen een ochtendwandelingetje gedaan, zodoende en daarna nog even boodschappen.

Lekkere mossels van van Beveren, die komen van Bru (en weten van niks)  las ik laatst op de site. Ze waren heerlijk!

Ria Woensdag 09 Juni 2021 at 7:26 pm | | Standaard | Drie reacties
Gebruikte Tags: , , , , ,

Te kort

Vanmorgen eerst op de fiets naar het vlas, niet al te vroeg want dan waren ze misschien nog niet open. Vlas bloeit alleen 's morgens zeggen ze, alhoewel ik 's middags ook weleens mooie foto's gemaakt heb hoor. 

Al veel meer in bloei dan vrijdag en gisteren in elk geval. Elk bloemetje bloeit maar één dag, maar er zitten veel knopjes aan één stengel. 

Deze lap heeft mooie lange stelen, ik heb geen idee hoe dat gaat met de verwerking, maar er wordt ook linnen van gemaakt en dan moet het wel lang en van goede kwaliteit zijn lijkt mij.

Verwerking van het strovlas tot lijnzaad, langevezel (linnen), kortevezel (klodden) en lemen (houtdeeltjes)

Het eerste trajekt in de verwerking van vezelvlas tot linnen is het "zwingelen". Bij dit zwingelen worden de houtdelen (lemen, scheven) vrijgemaakt van de (bast)vezel. Na dit trajekt volgen het; hekelen, spinnen en weven. De laatst genoemde bewerkingen worden niet bij Flevovlas uitgevoerd. 
website: http://www.flevovlas.nl
 

Er komen vast nog meer foto's. We zijn nog lang niet klaar met het vlas want na de bloei komen ook nog de zaadbolletjes (lijnolie) en ik hoop op nog een keer een mooie donkere lucht en wolken voor de variatie.

Vanmiddag fietste ik naar de vleesboerderij, de diepvries werd eng leeg daar kon weer wel wat bij. Onderweg ook weer allerlei moois. Veel boeren hebben margrieten gezaaid en er komt ook nog hier en daar gemengd zaad aan zag ik.

Heel feestelijk allemaal, met de uitgebloeide kaardenbollen van vorig jaar er nog tussen.

En dan onder het fietsen van dat heerlijke weer, de dagen zijn gewoon veel te kort op deze manier.

Straks nog maar een klein wandelingetje want daar ben ik nog niet eens aan toe gekomen.

Ria Dinsdag 08 Juni 2021 at 6:26 pm | | Standaard | Vijf reacties

Mooie maandag

Toen ik zaterdagmorgen gezien had dat het vlas bijna in bloei stond, kon ik eigenlijk niet weg natuurlijk. Dat zei ik ook tegen Joop toen ik thuiskwam, maar ja dat was geen goed excuus blijkbaar.

Achteraf valt het nogal mee, want toen ik vanmorgen ging kijken was het nog niet veel blauwer, het was ook nog te vroeg en te koud denk ik. Wel een paar foto's gemaakt natuurlijk.

Vlug weer naar huis want Janny en Freek zouden op de koffie komen. Freek bracht zijn fiets mee zodat hij samen met Joop een rondje kon fietsen, dat doet hij tegenwoordig ook liever dan wandelen.

Janny en ik wandelden naar Brouw en aten daar een ijsje. Op de heenweg ook nog langs een lap vlas gelopen, waarvan ik dacht dat die nog eerder gezaaid was, maar die bloeide ook nog niet, nog helemaal niet.

Op de terugweg weer langs de prachtig bloeiende dijk en we kwamen tegelijk met de mannen weer thuis, het was inmiddels een uur of drie. Na nog even kletsen en een drankje gingen ze weer op huis aan.

Wat een heerlijke dag, wat een heerlijk weer en wat hebben we genoten.

Ria Maandag 07 Juni 2021 at 7:37 pm | | Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

Van huis

Geen idee of iemand er erg in heeft gehad, maar we waren een nachtje van huis.

Er was er een jarig en nog een ander leuk afspraakje maakten dat we een lange autorit maakten en aan het eind een schoenendoos inreden, oftewel een parkeergarage waarvan de ingang op de zijkant van een schoenendoos leek. Aan allebei de kanten bleef er ongeveer vijf centimeter over en zo vielen we naar beneden. Gelukkig bleek er ook nog grond onder te zitten maar die zagen we dus niet.

We checkten in in het hotel, bekeken de kamer, stapten weer in de auto en reden de schoenendoos uit, gelukkig was de uitgang vijf centimeter breder.

De jongste broer van Joop werd zeventig en daar hebben we op geproost en lekker een hapje van de barbeque gegeten. Erg gezellig, maar toen moesten we toch weer terug naar dat gat en rekening houdend met de ogen van Joop gingen we al toen het nog redelijk licht was. 

Enschede lonkte niet echt om nog even naar buiten te gaan, we keken nog wat tv. en waar ik al bang voor was gebeurde, ik deed weer geen oog dicht. Halfvier kwamen de buren thuis, die nog liepen te rommelen en misschien tegen de ochtend heb ik nog een uurtje geslapen.

Na het ontbijt reden we richting Deventer, waar een nicht van Joop en tevens oud buurmeisje van mij met haar man woont. Dat was een heel leuk weerzien waarbij ze me nog met moeite herkende, Joop ging beter.

We hebben gezellig een tijdje zitten kletsen en zijn daarna weer ichting Zonnemaire gereden, waar ook de zon weer scheen. We waren weer thuis!

Versleten ben ik vooral van de lange autorit, ik vind autorijden niet leuk meer. Het was ook nog eens erg druk, gisteren ook al, erg vermoeiend.

Ria Zondag 06 Juni 2021 at 6:35 pm | | Standaard | Vier reacties

Hos, dieken en veuhels

Het was zo fijn vanmorgen. Lekker vroeg op pad om veel gras te fotograferen want dat is er nu, maar ja dan zie je ook een hoop andere dingen natuurlijk.

En dan kom je na je rondje thuis met 187 foto's die je eerst allemaal even wilt bekijken en dan kunnen er gelijk een hoop in de prullebak, vanwege onscherp. Mijn toestel heeft kuren, het bibbert als ik even iets wil verzetten bij de instellingen, een soort van instabiliteit, heel vervelend.

Maar genoeg gras natuurlijk, want dat loopt niet weg.

en jawel, daarvoor ging ik ook deze kant op, het vlas begint te bloeien op prachtige lange stelen, maar het waren er nog maar een paar.

Daarna langs de vogels, deze vind ik het leukst, ze zitten zo mooi hoog en dan samen, ik heb geen idee of ze bij elkaar horen...

Vanmiddag fietste ik nog naar Brouwershaven om een vis voor bij de maaltijd.

De dijk is weer prachtig!

Vorige week sprak ik iemand die heel boos was want de dijk was gemaaid. Een klein stuk hebben ze gemaaid, dat vond ik ook zonde, en sommige stukken doen ze tot op de helft, het moet natuurlijk wel een beetje overzichtelijk blijven, maar dit stuk is prachtig met hele grote distels erin.

Dat maaien is in de gemeente voor rekening van de gemeente en die hadden ook dat stuk helemaal gemaaid. De dijken en bermen buiten de gemeente zijn voor het waterschap, die waarschijnlijk wat meer respect voor de natuur hebben, ik heb geen idee.

Ria Vrijdag 04 Juni 2021 at 6:55 pm | | Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , ,

Zomerser

De kleuren in het landschap worden voller, het wordt steeds zomerser. 

Bloemen overal. De bovenste, niemand wil ze, maar ze zijn zo mooi als je ze wat beter bekijkt. 

Malva, hierboven, daar heb ik staks een tuin vol van als het meezit Ik kocht een zakje zaad en kwam niet op het idee de helft te bewaren of weg te geven, maar als het goed is krijg ik ook weer nieuw zaad. Geduld is een schone zaak. 

Klavers zijn net elfjes, ik vind ze prachtig.

En dan het gras dat nu ook overal volop bloeit, allerlei soorten zo prachtig maar o zo moeilijk vast te leggen tussen al dat andere gras, zeker als het waait.

Morgen nog eens een poging als het misschien wat minder waait.

Het was een heerlijke wandeldag!

Ria Donderdag 03 Juni 2021 at 7:24 pm | | Standaard | Vijf reacties
Gebruikte Tags: , , , , ,

WarmTE

Op tijd gaan wandelen vanmorgen. Op tijd is bij mij zo rond een uur of half negen.

Lekker de polder in het was nog goed te doen. Af en toe even stil staan om naar de vogels te luisteren en van de natuur te genieten, er was verder nog niemand op pad, geen auto fiets of wat dan ook te bekennen, niets. 

Het ezeltje kwam naar me toe, ik voerde hem wat sappige grassen van buiten het gaas, hij at ze smakelijk op.

Vanmiddag een rondje met Paule, toen was het pittig warm, er stond wel wind maar die was ook warm. Het lijkt of niets meer 'normaal' kan zijn tegenwoordig. 

Zelfs de wolken zien er af en toe raar uit

Op verschillende plaatsen alweer behoorlijk gebeten, ik weet niet wanneer het gebeurde maar ik heb er een stuk of zeven op mijn been ook zoiets in mijn hals, mijn arm..... en het jeukt! Dus eens zo'n allergie pilletje ingenomen, die ik kreeg na de bijenbeet en waarvan ik er altijd eentje bij me heb voor het geval dat ik gestoken wordt, alleen nu was het al een dag geleden. Maar het helpt wel!

Ria Woensdag 02 Juni 2021 at 6:34 pm | | Standaard | Vijf reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Toen en nu

In plaats van een wandeling fietste ik naar Zierikzee vanmorgen. Er waren een paar boodschappen en het was lekker om even rustig door 'de stad' te wandelen.

Nooit gedacht dat ik nog eens zo fijn zou fietsen, want dit is natuurlijk ook heel iets anders dan naar school, waar ik al een hekel aan had en dan ook nog eens dat fietsen er naar toe. 's Middags terug vond ik het vaak wel fijn, dan reed ik naar huis in mijn eigen tempo. 's Morgens fietsten we in een groep, veel te hard, ik kon het vaak niet bijbenen. Tja, herinneringen tijdens het fietsen zo op de vroege morgen.

Even fijn door Zierikzee gelopen, boodschapjes gedaan en weer terug naar huis. Ruim 20km op de teller, valt mee, Scharendijke is iets verder. Zonder hulpmotor hè, ik zeg het nog maar even.

Vanmiddag nog een kein rondje door de polder, best al warm maar er was wind dat scheelt.

Verder deed ik nog een hoop andere spannende dingen maar dat ga ik hier allemaal niet vertellen natuurlijk, jullie  moesten eens weten... Poeh!

Ria Dinsdag 01 Juni 2021 at 6:39 pm | | Standaard | Vijf reacties
Gebruikte Tags: , ,