Vliedberg

Voor degenen die het niet kunnen ontcijferen, de tekst van het bord:

Vliedberg.
Eerstijds telde Schouwen-Duiveland enige tientallen vlied- of vluchtbergen. Nu zijn er nog maar twee, één bij Zierikzee en deze bij Elkerzee-Scharendijke. De vlliedbergen zijn kunstmatig opgeworpen. Over het doel is al veel geschreven. Aanvankelijk ging men er van uit dat de heuvels bestemd waren om te dienen al vluchtplaats bij hoog water. Maar het zouden ook kasteelbergen kunnen zijn. De ambachtsheren lieten zulke kasteeltjes bouwen om zich te kunnen verschansen bij vijandelijke aanvallen. Zo is het niet uitgesloten dat de berg van Elkerzee ook een restant is van zo'n militaire versterking, vergelijkbaar met een chateau à motte uit het middeleeuwse Frankrijk.


Een paar honderd meter hier vandaan ligt een Vliedberg. Het is nog steeds niet duidelijk waar ze nu eigenlijk voor dienden, die grote grondbulten. Deze ligt op het terrein van Camping de Vliedberg (natuurlijk) en volgens mij klopt de informatie, die ze op hun website geven niet helemaal.
Er zijn er nog een stuk of veertig van in Zeeland, maar deze kom ik dus dagelijks langs en omdat hij zo netjes geschoren was, het land leeg en de lucht blauw, heb ik maar eens een foto gemaakt vandaag.


Ria Maandag 10 Oktober 2005 at 10:43 am | | Standaard
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.