UitlegIk weet het natuurlijk wel, wat er aan de hand was vandaag, maar dat is niet altijd makkelijk onder woorden te brengen. Toch vind ik dat ik het er een keer over moet hebben, ook voor mezelf. 
Joop heeft een paar TIA's gehad, de eerste al een jaar of twintig geleden en een jaar of vier geleden een paar CVA's.
Niet iedereen leest de 100 weetjes.

Wat kunnen de gevolgen zijn? 

De gevolgen van een beroerte kunnen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt. Maar de gevolgen kunnen ook min of meer onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het denken, de communicatie, de gevoelens en het gedrag 

Een beroerte betekent een ingrijpende verandering in het leven van degene die getroffen is en van de mensen in de naaste omgeving. Na de plotselinge gebeurtenis van de beroerte zelf en de revalidatiefase wordt pas duidelijk wat de blijvende gevolgen zijn. Dan begint een langdurig en moeilijk proces van zich aanpassen aan de mogelijkheden en zoeken naar een nieuw evenwicht. 


Er is zichtbaar niets met hem aan de hand, geen verlammingen, geen scheve mond, alleen een beetje onhandige handen soms, maar als je dat niet weet valt het ook niet op. Maar het gevolg is wel dat hij anders is, en eigenlijk zou ik daar al lang aan gewend moeten zijn, maar dat is het nu juist, het went nooit. Hij kan vreselijk lopen mopperen, op de kleinste dingen, kwaad uitvallen waar dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Zijn korte geheugen is slecht, iedereen zegt altijd: "Ik vergeet ook weleens iets, ik heb dat ook, dat heeft toch iedereen als je ouder wordt" voor hem is dat vreselijk frustrerend en tegenwoordig reageert hij daar al niet eens meer op. 
Meestal gaat het wel goed, soms wat minder, zoals vandaag. Ik wil er ook helemaal geen drama van maken, we zijn blij dat het allemaal zo goed afgelopen is, al is het dan ook niet altijd even makkelijk.


Ria Vrijdag 28 Oktober 2005 at 2:30 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.