Variatie



Voor de broodnodige variatie weer eens naar het strand geweest vandaag, ik trof het want de zon scheen heerlijk. Wel goed uitgekeken of er geen auto aankwam, want ik had geen zin in een bekeuring omdat de honden losliepen. Vanmiddag een beetje in de tuin geklust en op dit moment begint het weer te regenen.

Update:
De zwarte hompen zijn waarschijnlijk stukken klei, losgekomen doordat ze in de Westhoek bezig zijn het strand op te spuiten.

Update 2
't Is turf, hoor ik net.

Wieneke vroeg bij de vorige reacties hoe dat nou zit met die bijenzwermen en hoe dat in zijn werk gaat. Hier kan je lezen waarom ze gaan zwermen. Als dat eenmaal het geval is strijkt de koningin ergens neer, meestal aan de tak van een boom en de bijen verzamelen zich dan om haar heen, dat wordt een grote homp zoals je ook op de link kunt zien. Als de imker er dan bij komt heeft die een korf, een doek en een snoeischaar bij zich. De doek wordt op de grond gelegd, de korf met de opening naar boven daarop gezet. Dan wordt de tak met de homp bijen afgeknipt en tegelijkertijd in de korf afgeslagen, het is dan de bedoeling dat in ieder geval de koningin erbij zit en een groot deel van de bijen. De korf wordt omgekeerd op de doek gezet met een houtje of een stokje eronder om een vliegopening te houden. Als ze zich dan allemaal in de korf verzameld hebben, wordt het houtje weggehaald en de doek om de korf gebonden, et voila... een nieuw volkje. Ze blijven dan een paar uur in de korf, zo tot tegen de avond (meestal zwermen ze rond de middag) en dan worden ze weer afgeslagen in een kast en mogen daar dan weer honing gaan verzamelen.
Hier zie je Joop in actie en hier de zwerm, de foto's zijn van vorig jaar.
Ria Donderdag 31 Mei 2007 at 7:24 pm | | Standaard

dertien reacties

marlies

wat zijn die zwarte brokken die op het strand liggen?

marlies, - 31-05-’07 19:43
marcel

wij hadden afgelopen zaterdag een zwerm die over ons hoofd heen trok. Zo indrukwekkend dat zelfs de kinderen niet bang waren. Nu weten we dus wat ze aan het doen waren.

marcel, (E-mail ) (URL) - 31-05-’07 20:07
ria

We denken dat het klei is Marlies, ze zijn het strand bij Westenschouwen aan het opspuiten en dat het daar vandaan komt, heel de waterlijn ligt er vol mee.

ria, (E-mail ) (URL) - 31-05-’07 20:46
Renesmurf

Ik ben het met bovenstaande eens.

Renesmurf, (URL) - 31-05-’07 21:09
ria

@Renesmurf: hahaha, na-aper ;-)

ria, (E-mail ) (URL) - 31-05-’07 21:21
Brillie

Ik ben met het bovenstaande eens.

Brillie, (URL) - 31-05-’07 23:40
fialas

Ria volgens mij zijn die zwarte kluiten overboord gezette olie, dat moet je melden.
en mag je op het strand ook al geen honden los laten lopen? Daar is het strand toch juist voor aangelegd. Maar pas op met die kluiten smurrie, olie krijg je niet van zijn poten af.

fialas, (E-mail ) (URL) - 31-05-’07 23:54
Wieneke

Ria, bedankt voor de uitleg. Ik wist niet dat bijen beschermd zijn en ook niet over die natuurlijke verjonging. Wéér wat geleerd!

Wieneke, (URL) - 01-06-’07 09:10
aargh

Toch wonderlijk, alsof die bijen wisten dat ze bij jullie moesten zijn. Ik heb nog nooit in werkelijkheid zo’n zwerm gezien, dat moet een indrukwekkend gezicht zijn.

aargh, (E-mail ) (URL) - 01-06-’07 12:14
Mike

Boeiend volkje, die bijen. Mijn nieuwsgierigheid wordt steeds weer geprikkeld…

Mike, (URL) - 01-06-’07 13:43
ria

@Fialas: het is ook geen olie, maar turf hoor ik net van iemand die het kan weten.
Ja gek hè, van die honden dat ze niet los mogen, is alleen in het siezoen..

ria, (E-mail ) (URL) - 01-06-’07 14:25
Redstar

Wat zijn onze strandan toch mooi he..:-)

Redstar, (URL) - 01-06-’07 15:17
BERT&RI@

Toen ik jouw foto zag dacht ik aan mossels;-)

BERT&RI@, (E-mail ) (URL) - 01-06-’07 15:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.