Gastlogje van Joop



Bezoek aan Shiraz,

Ik ben lid van de PUM, een organisatie voor oud managers en specialisten die met de VUT zijn of met pensioen. Het is een vrijwilligers organisatie. Deze organisatie wordt gesubsidieerd door de ministeries van economische zaken, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. Bedrijven uit het buitenland van landen in ontwikkeling kunnen een beroep doen op deze mensen voor advies bij een probleem wat slecht op te lossen is door eigen mensen.
Als zodanig werd er een beroep op mij gedaan door een fabriek in aanbouw voor de verwerking van kippen tot kant en klare producten voor de verkoop in winkels.
De technische installatie van deze fabriek bestaat uit een luchtbehandelings installatie, koeling en invriezen van producten in vriescellen, airconditioning, watervoorziening voor koud water, warm water en stoom en algemene installaties, zoals elektrische installatie, sanitair, gas, computer installatie ect.
Zij willen een programma opgesteld hebben voor het preventief onderhoud van al deze installaties die ze zelf willen uitvoeren en waarvoor geen expertise is in Iran. Ik heb een bezoek gebracht om een en ander in kaart te brengen en het rapport hier verder af te maken.
Mijn ervaring met het land en de mensen is goed. Het eten is vrij neutraal van smaak en bestaat uit veel groenten, salades en kabab van kip, rund en schaap. Een paar dingen was voor mij wel nieuw. Zo gebruiken ze veel citroen over het eten en veel zure smaken.
Verder is er in Shiraz niet zoveel te doen. Er zijn wat oude gebouwen die je kunt bezoeken en een prachtige oude bazar. Het is geen toeristen stad. De stad heeft een grote universiteit. En wat verder opvalt is dat de straten en wegen heel breed zijn. Er wordt over het algemeen zeer hard gereden en als voetganger heb je absoluut geen bescherming. Het is elke keer een wedstrijd met de autoÂ’s om een straat met twee maal drie rijbanen over te steken. Er zijn zeer veel kleine winkeltjes die tot Â’s avonds laat open zijn maar er is verder geen uitgaansleven van betekenis. Er was in de buurt van het hotel 1 restaurant dat redelijk goed was met elke avond live muziek wat wel gezellig was en waar 1 kelner was die wat engels kan. Dat is tevens het probleem. Je kunt alleen eigelijk nergens naar toe omdat je niet uit kunt leggen waar je naar toe wilt tegen een taxi chauffeur. Verder is het er erg droog. Je moet veel water drinken anders droog je uit. Het voordeel is dat de zout potjes het er altijd doen. En voor de rest moet je het doen met een pepsie of andere soft drink want er is voor de rest niets te krijgen. Er is wel een illegale markt voor een biertje of iets sterkers maar met een groot risico van gevangenis straf. Dus maar niet doen. Je kunt er verder ongestoord rond lopen zonder lastig gevallen te worden en het is er dan ook veilig om als buitenlander daar te zijn. Maar na 14 dagen was ik toch weer heel blij om naar huis terug te kunnen. Er is gevraagd aan mij of ik, als de fabriek in productie is, nog een keer terug te komen, om e.e.a. in werking te stellen. Maar dan niet langer dan 14 dagen.
Ria Donderdag 27 December 2007 at 11:21 am | | Standaard

dertien reacties

Redstar

Toch al met al een leuke ervaring rijker lijkt mij..

Redstar, (URL) - 27-12-’07 12:48
joke

Leuk Joop!
Die bazar daar had ik wel willen vertoeven!

joke, - 27-12-’07 13:24
Irene

Er zijn mensen die er 1000-en km reizen voor over hebben om die “oude gebouwen” van Shiraz te zien. ;) Het is natuurlijk wel makkelijker als je een plaatselijke gids hebt, en tijd om overal rond te kijken. Ik zie dat de bazar nog niets veranderd is, en die is wel mooi, maar de volgende keer moet je toch een dag uittrekken om Persepolis te zien. Anders is het net of je naar Amsterdam reist en er alleen de Bijlmer bekijkt. ;)

Irene, (URL) - 27-12-’07 14:06
Me!

Dat lijkt me best wel wat om dat na mijn pensioen te gaan doen. Ik zou best wel wat op watergebied willen doen…

Me!, (E-mail ) (URL) - 27-12-’07 14:18
Renesmurf

Het leven is heel boeiend, als je wat voor de medemensen kan betekenen.
Dat is eens wat anders dan toerist uithangen.

Renesmurf, (URL) - 27-12-’07 16:16
BERT&RI@

Wat geweldig Joop.
Zo zie je het echte leven en geen toerisme…maar ik geloof wel dat veertien dagen lang genoeg is.

BERT&RI@, (E-mail ) (URL) - 27-12-’07 16:59
Brillie

Ha, de club van oudere jongeren doet nog eens wat goeds… heerlijk om dat te lezen.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 27-12-’07 17:30
Mike(lodeon)

Het klinkt als een verschrikkelijk project.“Het is een fabriek in aanbouw voor de verwerking van kippen tot kant en klare producten” Als een soort van automatische halal slachtcentrale. BRRRR. Vergeef mij, als vegetariër en dieren liefhebster ligt dat punt een beetje gevoelig.

Maar het is zeker erg goed dat je je expertise inzet om deze mensen verder opweg te helpen.

Mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 27-12-’07 18:53
gerda

ik vind het zo knap he!!! dat gereis en geavontuur van joop, zo kom je wel ergens en schrijven kan je ook nog verdomd goed dus een boek zit er ook nog wel in?het leest prettig en het is weer eens wat anders dan bommen en granaten over dat land.

gerda, (URL) - 27-12-’07 21:20
aargh

En dan terugkomen in zo’n winters Nederland, dat lijkt me wel even raar.
Heb je nog wat van die feestelijke lapjes meegenomen van de bazar?

aargh, (E-mail ) (URL) - 27-12-’07 21:21
Bart

Oost West, thuis best. Leuk om te lezen Joop !

Bart, (URL) - 27-12-’07 21:36
Bolus

Je komt nog eens ergens Joop!

Bolus, (E-mail ) (URL) - 27-12-’07 22:28
ria

Namens Joop bedankt voor alle leuke reacties, hij heeft ze gelezen, erop reageren is dan weer een beetje teveel gevraagd ;-)
Aargh: Nee, hij heeft niets meegebracht... Me: Jezelf gewoon inschrijven tegen die tijd.

ria, (E-mail ) (URL) - 28-12-’07 09:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.