Gewoon lekker

Gornaet (Nederlands: garnaal) zien kleine kreefachtihe schaeldiertjes uut de infraorde Caridea. Gornaeten komm’n voe in zoet en zout waeter, mè de miste leven in zeê.

Gornet zeggen wij.
Altijd als er ergens op internet iets in het Zeeuws wordt geschreven is het in het Walchers of Zuid Bevelands, het verschil tussen die twee ken ik ook niet, maar ik weet wel dat het Schouws weer heel anders is. Daarom vind ik het ook onzin in dialect te gaan schrijven, er is geen enkele regel voor en het verschilt per dorp. Als ik het al eens doe is het voor de lol.

Ik had een pondje ongepelde vanavond en heb die lekker zitten pellen met een roseetje, een stokbroodje enOns Eiland erbij, heerlijk!
Joop lust ze ook wel hoor, maar die eet ze dan het liefst met een lepel, zonder het plezier van het pellen, daar begin ik niet aan en hij had vanmiddag al harinkjes gehad dus hij kreeg een pizza en nam daar een lekker biertje bij. Hij at in zijn stoel voor de tv en ik aan de keukentafel in de zon, zo gaat dat dan af en toe hier, maar meestal zitten we toch wel gewoon samen aan de keukentafel hoor, niks bord op schoot voor de tv.

Er staat alweer een schaal pruimen. Ik denk dat ik nog maar een paar flessen jenever haal, want die andere wordt wel heeeeel erg lekker. Twee keer per dag roer ik even, ‘smorgens ruik ik en ‘s middags lik ik de lepel af met een beetje extra.

Ria Vrijdag 28 Augustus 2009 at 8:03 pm | | Standaard

negen reacties

Thérèse

Nou……het gaat wel goed daar bij jou, geloof ik. En die pruimen met jenever én die garnalen…het water loopt mij in de mond.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 28-08-’09 21:05
Elmar

Je hebt een goed excuus om elke dag wat (pruimen)jenever te drinken! ;-)
Heerlijk garnalen alleen zou ik niet weten hoe ik ze zou moeten pellen!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 28-08-’09 21:18
Truus

Het lijkt me idd wel verstandig wat extra jenever te halen met al dat gelik ‘s middags, zo haal je het einde van het jaar niet eens.

Truus, (E-mail ) - 28-08-’09 21:32
ReneSmurf

De Groninger taal, want dat is het, verschilt ook per regio.
Op wikipedia staat er van alles, ook over het zeeuws, das wel leuk om te lezen zo nu en dan, alleen sla ik dat niet allemaal op.

ReneSmurf, (E-mail ) (URL) - 28-08-’09 22:27
nanos

Lekker, die garnalen zo vers!
Als ik zulke plaatjes zie, ruik ik ze gelijk ook.

nanos, (URL) - 28-08-’09 22:28
Me!

garnalen zijn heerlijk als ze vers zijn.

Me!, (E-mail ) (URL) - 28-08-’09 22:36
Brillie

Ik eet ze niet. Het lijken wel vliegen.

Brillie, (URL) - 28-08-’09 23:50
de P

Ha Ria, koop maandag maar een kilo gornetten. Dinsdag komt De Reisenaer er weer aan.

de P, (URL) - 29-08-’09 01:28
de P

Gornetten zijn eerst meisjes, en dan leggen ze eitjes in hun buik. Daarna worden ze jongetjes en bevruchten ze hun eigen eitjes. Dat komt toch wel erg dicht bij de idealen van Cisca Dresselmuys.

de P, (URL) - 29-08-’09 01:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.