Van moeder op dochter

Mijn moeder deed het met verjaardagen en soms eens een keertje tussendoor, als bv de eieren op moesten. Het was dan teveel om alleen op te eten vond ze, je werd er maar dik van en dan bracht ze ook een potje bij mij. Dan kwam ze al lachend aangelopen, met een rood hoofd van het boven de pan hangen en vrolijk vanwege het vele proeven, want je zit dan met een bus en een stamper, een zeef en een lepel waar allemaal advocaat aan zit en dat is zonde om af te spoelen. Als het dan eenmaal in de schaal zit moet je veel roeren, “anders komt er een vel op”, zei ze altijd en dan is dus elke keer die lepel weer vuil. Ik weet niet of het waar is van dat vel, dat heb ik natuurlijk nooit uitgeprobeerd, stel je voor dat zou zonde zijn.
En als het dan afgekoeld is moet het in een pot of weckfles en dan is er weer een schaal om uit te likken.
Dus toen Miriam vanmorgen vertelde dat ze advocaat ging maken kwam dat allemaal weer boven.
Ik heb het ook veel gedaan en het moment van stoppen met stampen is altijd een beetje spannend, anders gaat het klonteren en daar heb ik vanmiddag even mee geholpen en natuurlijk gezegd dat ze veel moest roeren, anders komt er een vel op….
Advocaat maken is leuk…. en lekker.

Ria Dinsdag 09 Maart 2010 at 6:57 pm | | Standaard

elf reacties

aargh

Hé wat leuk, ik heb dat nog nooit gedaan en ken ook niemand die advocaat maakt. Heb je een recept? Gezellig paasklusje, daar valt dan vast ook wel een goeie taart mee te maken.

aargh, (URL) - 09-03-’10 19:37
Thérèse

Ik heb even naar dat plaatje van de advocaat gekeken; je zou toch zweren dat het vanillevla was. ossie wat zou je dan dronken worden.
Ik heb het nooit gedaan; ik dacht dat je het alleen kon kopen. Nou, smul ze, Ria!! Met slagroom?

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 09-03-’10 19:37
ria

@Aargh: Ik heb al gezocht maar kon het niet vinden, ik kom er morgen op terug, want je hebt nog andere attributen nodig. Morgen dus een cursus advocaat maken :-D

ria, (E-mail ) (URL) - 09-03-’10 20:16
Wieneke

Dat zal vast wel overheerlijk zijn. Ik ben dol op advocaat maar dan wel in een diep bord :-) schrijft zich meteen in op de cursus

Wieneke, (URL) - 09-03-’10 20:33
Me!

Oeps, een beetje tipsy van het verhaal. Ik heb jaren achtereen wijn van pruimen en kersen gemaakt, en ook wel Sake (rijstwijn). ook daar was het overhevelen en proeven een waar genot. Later het bottelen nog en uiteraard het weer leeg maken van de flessen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 09-03-’10 20:33
Ina

Wel met slagroom en met een héél klein lepeltje oppeuzelen. MMMMMMMMM Daswehlekkerèh :-D

Ina, - 09-03-’10 21:13
mir

Ma, kan je mijn tanden iets witter maken op de foto?

mir, - 09-03-’10 23:15
Sil

hips…
kan je ook wat opsturen of blijft er dan weer teveel aan de enveloppe plakken….blijft weing over van dat spul zo

Sil, - 09-03-’10 23:31
Irene

Ik wist ook niet dat je dat zelf kon maken. Ik dacht dat advocaat ter wereld kwam in flessen van Zwarte Kip. ;-)

Irene, (URL) - 10-03-’10 11:54
Elmar

Ik heb nog nooit advocaat gemaakt, kennelijk zit het niet bij ons in de genen! ;-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 10-03-’10 12:45
Brillie

Ik zie geen hoofddoekje. Dat oma wel droeg.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 10-03-’10 21:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.