Binnen kijken

Nog steeds een vol waterig hoofd, maar 't zonnetje scheen lekker dus ik ging op stap voor een rondje polder. Op Elkerzee kwam ik weer langs het huis van gisteren er gebeurde niets en het hek was dicht, maar toen ik er een stukje voorbij was kwam er een auto aan die de oprit op reed en het hek open deed. Ik ben omgedraaid, want ik wilde best eens weten hoe oud het nu eigenlijk is. 

Eerst vroeg ik of het hele spul nu echt afgebroken gaat worden en dat blijkt dus bijna rond te zijn. Het huis is gebouwd in 1929 en de schuur pas in 1933, nog niet eens zo heel erg oud dus. Hij vroeg of ik al eens binnen had gekeken, nee natuurlijk niet, zo bevriend was ik niet met meneer Gakeer, al ken ik hem al vanaf de tijd toen ik nog bij de Rabobank werkte, daar had hij nl. een rekening en zodoende betaalde ik weleens zijn rekeningen, dat ging toen nog zo, niks telebankieren.

Nou en toen mocht ik dus mee naar binnen en deed een flinke stap terug in de tijd.

Ik maakte behoorlijk wat foto's en merkte wel dat de man het leuk vond mij een rondleiding te geven, tot op de zolder aan toe. En hoe gecharmeerd ik ook ben van het huis, ik kan nu wel begrijpen dat het goedkoper is de boel af te breken en iets nieuws te bouwen. Daar komt ook nog bij dat het huis in 1953 tot ruim twee meter in het zoute water heeft gestaan. 

Wil je meer foto's zien die staan hier

De voorkiamer rechts voor was de mooie kamer, daar is dus op een paar zondagen na nooit gewoond door de broer en zus die er het grootste deel van de tijd woonden. In het dorp kende iedereen hem als de man die met de tractor boodschappen kwam doen of even naar de bank, toen we die nog hadden.

Ik denk dat hij niet onbemiddeld was, maar of hij daar ook van heeft genoten....

Ria Donderdag 17 Februari 2011 at 7:14 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: ,

zeventien reacties

Thérèse

Ik heb wat foto’s bekeken, Ria! Toch wel heel jammer, hoor! Maar ja, het zal wel niet anders kunnen.
Beterschap verder!

Thérèse, (URL) - 17-02-’11 20:28
Sjoerd

Ik heb de foto’s bekeken, toch vind ik het eeuwig zonde…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 21:01
Saskia

apart zo’n rondleiding in een echt oud huis.

Saskia, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 21:02
marian

tjonge, nou na het zien van de foto’s vind ik het nog zonder-der-der dan in het vorige berichtje dat ik eerst las…

marian, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 21:05
Elles

Ok, het is vast praktischer, goedkoper, handiger, minder zout, meer van deze tijd om de boel af te breken en, natuurlijk, die schuur is voor boeren niet functioneel maar de schoonheid zit in dit huis. Ik durf te wedden dat die bungalow net buiten Elkerzee een dertien-in-een-dozijn praktisch, glad, makkelijk te onderhouden huis wordt, maar ik zou het budget van slopen en nieuwbouwen allemaal in meneer Gakeer z’n huis en schuur steken, met behoud van charme! Da’s toch een droom, zo’n huis, nog niet verpest omdat er nooit iets moderns op is losgelaten?

Elles, - 17-02-’11 21:06
ria

@Elles: JAAAA! Natuurlijk heb jij helemaal gelijk, ik vind dat ook hoor. Maar…. ik kan me ook de gedachtengang van de nieuwbouwers die misschien niet meer zo jong zijn? geen idee, ze kiezen gewoon de makkelijkste weg.
Misschien moeten we een comité oprichten voor het in stand houden van het huis van Gakeer :-D en de nieuwbouwers met raad en daad bijstaan. Er was vanmiddag nog een man die was helemaal idolaat van de deuren. ‘t Is ook echt of je in een droom loopt hoor, behalve de keuken dan daar is wel iets aan gebeurd

ria, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 21:18
Margreet

Tja, het is wel oud. Ook wel zonde. Maar er moet wel heel veel aan gebeuren. Ik denk dat het inderdaad makkelijker is om een nieuw huis te bouwen. Maar je krijgt nooit dat sfeertje wat hier hangt.

Margreet, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 21:26
ook Ria

Geweldig die foto’s! Ben zelf nooit verder geweest dan de gang en de kamer. Vind het ook zo zonde van het huis, al begrijp ik het wel. Marijn (m’n zoon) wilde als kind nog eens samen met z’n vrienden een inzameling houden voor meneer Gakeer “want die was zo arm, die had een jas met een touw er om”. Viel een beetje tegen toen wij zeiden dat het waarschijnlijk de rijkste man, in ieder geval van Elkerzee , was. Apart stel, broer en zus. Pie (de zus) is beide keren op kraamvisite geweest. Kreeg ouderwetse, witte katoenen lakentjes met van die met stof overtrokken knoopjes. Ze was niet on- maar wel eigenaardig. Hebben ook niet zo’n gezellige jeugd gehad. Opgevoed door tantes die de zuinigheid er in gestampt hebben, voor zover ik begrepen heb. Hoop dat de gebroeders Kleijwegt herbouwen met respect voor wat geweest is. Voor Elkerzee is het toch een bepalend gebouw, vind ik zelf. Zonde, als daar een nietszeggend, keurig huis voor in de plaats zou komen.

ook Ria, (E-mail ) - 17-02-’11 22:28
ria

@ ook Ria: Wat een leuk verhaal! En lief van Marijn om meneer Gakeer aan een fatsoenlijke jas te helpen :-D
Die lakentjes had ze vast nog ergens natuurlijk, misschien had ze er zelf nog wel onder gelegen.
Ik hoop ook dat er in elk geval iets moois voor terug komt, hij glimlachte een beetje toen ik het vroeg, dezelfde stijl zou het niet worden, maar de kachel die op zolder stond komt wel weer terug…

ria, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 22:41
Leidse Glibber

Geweldige reportage, mooi he als je dat kan en mag zien.

Leidse Glibber, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 22:54
Brillie

Wat een oude zooi. Dat gaat veel geld kosten met opknappen.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 17-02-’11 23:57
tineke

Het blijft doodzonde om dit af tebreken,als ik hier zie hoe sommige herenhuizen in de binnenstad,en enkele boerderijen,
geheel opgeknapt worden,prachtig!!Dat heeft iets,inplaats
van al die moderne bungalows,die dan op zo)n plek uit de
grond word gestamt.
OF KOMT EROP DIE PLEK,EEN HUIS,DIE TOCH WEER AAN GEPAST IS
AAN DE OUDE STIJL.???
Trouwens op de foto)s zag ik wel twee mooie oude kastjes
staan hoor.

tineke, (E-mail ) - 18-02-’11 00:20
Nanos

Mooie deuren, glas-in-loodbovenraampjes. zonde!

Er staan leuke kastjes in dat huis. Breken ze die ook af?

Nanos, (URL) - 18-02-’11 00:34
joke

Dat dat huis geen beschermd dorpsgezicht is……
Hardstikke gaaf dat je ons hebt laten meegenieten al had ik er liver bij willen zijn!!!! :-)

joke, - 18-02-’11 09:15
aargh

Ach, die ouwe behangetjes, wat een sfeer. Als ik meneer Gakeer was kwam ik spoken als ze dit wilden gaan afbreken.

aargh, (URL) - 18-02-’11 09:36
Wieneke

Goh, wat een leuk logje is dit. Ik ben dol op dit soort dingen en dus heel blij dat jij spontaan bent omgekeerd en die meneer hebt aangesproken. Anders hadden we dit toch gemist. Er zijn heel veel van dit soort huizen en boerderijen in het hele land, dus mensen die zelf willen opknappen of dat laten doen, hebben keus genoeg. Het is niet altijd een kwestie van alleen maar geld, maar ook van vraag en aanbod.

Wieneke , (E-mail ) (URL) - 18-02-’11 10:30
ria

De link van de fotos klopt niet meer zie ik, die zal ik morgen even aanpassen.

ria, (URL) - 31-12-’14 00:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.