Vriendschap

Ze was mijn eerste vriendin op de middelbare school, haar moeder was pas overleden en hoe moeilijk ze het daar ook mee gehad moet hebben, daar merkte ik nooit iets van. We hadden veel plezier, waren allebei even klein en ik was altijd stinkend jaloers (jaja Redstar) op haar mooie krullen.

Vriendjes, of eigenlijk meer mensen waar je in een periode van je leven alles mee deelt en doet, ik heb er niet veel gehad. Op de lagere school de buurkinderen, meisjes net zo goed als jongens, we speelden altijd samen.

Op de middelbare school werd dat anders, daar had je toch altijd wel een paar vaste, maar altijd meer, in mijn geval tenminste. Ik heb eigenlijk nooit een vriendin gehad waarmee ik alles deed. Met de één fietste je samen, met de ander ging je naar het strand...

Op de foto ben ik veertien. Ruim een jaar later zou ik Joop leren kennen en gingen we brieven schrijven. Twee keer per week een brief en 's zondags kwam hij dan op de brommer naar me toe, dan wandelen we een eindje en dat was het dan. Maar ja, daar ben je dan wel erg druk mee op dat moment en dan ook nog school en huiswerk en fietsen.

Eenmaal getrouwd gaat het met vriendschappen ook anders, het moet dan wel van twee kanten klikken. Gelukkig kwamen we ook die tegen en ook daar haakten er weer af. Verhuizen, uit het oog verliezen, zo diep zit het dan ook weer niet denk ik.

Echte hartsvriendinnen, die heb ik eigenlijk nooit gehad, wat is dat eigenlijk? Een hartsvriendin.

Ik heb twee mensen die ik vertrouw, misschien wel drie, maar om nu te zeggen dat we dagelijks contact hebben, niet eens wekelijks.

Ria Woensdag 03 April 2013 at 6:45 pm | | Standaard
Gebruikte Tags:

achttien reacties

Irene

Wat een schattig Riaatje.
Echt goede vrienden hoef je niet vaak te zien om de draad weer te kunnen oppakken.

Irene, (URL) - 03-04-’13 21:16
Sjeu

Vind het ook een lastig onderwerp hoor, maar wat leuk en romantisch om brieven te schrijven met je vriendje :-) Hoeveel jaar zijn jullie nou al samen? Dat is toch echte liefde!

Sjeu, - 03-04-’13 21:23
ria

@irene: twee riaatjes maar liefst.

@sjeu: vijftig jaar :-)

ria, (URL) - 03-04-’13 21:29
Margo

Ik heb mensen vertrouwd die dat ernstig beschaamd hebben. Ik geef iedereen het voordeel van de twijfel, maar kijk tegelijk de kat uit de boom. Ik heb ook vriendinnen van heel vroeger, die ik nog maar weinig zien door verhuizingen (van mijn kant), maar nog steeds contact mee heb.

Wat is een hartsvriendin? Dat is iets voor pubers denk ik. Anna was mijn hartsvriendin toen ik zo oud was als jij hier. Later kwam Hennie erbij. En nog later Sylvie. Wacht, ik ruik stof voor een logje. Sluit mooi aan bij die van vandaag. ;-)

Leuke foto van je Ria, ik zie je kleindochter er weer in.

Margo, (URL) - 03-04-’13 21:34
Sjoerd

Ik heb een vriend die ik geheel vertrouw en waarmee door het vuur kan gaan. Maar dat is voor ons ook het enige.

Sjoerd, (URL) - 03-04-’13 21:40
ria

@sjoerd, zo eentje hadden wij ook dachten we.

ria, (URL) - 03-04-’13 21:46
adriaanbrillie

Ik herkende je gelijk. Geen spatader veranderd. De rechtste toch?

adriaanbrillie, (URL) - 03-04-’13 21:52
tineke

Ja zo gaat dat meestal,ik heb ook maar een goede vriendin,en een collega tevens mijn weekelijkse wandelmaatje,met hun kan ik alles delen,en zij met mij.
Fijn als je al zoveel jaar mekaar kunt vertrouwen,en lief en leed kunt delen.met elkaar
Wat een leuke foto van jullie,en je broek is weer helemaal HOT.

tineke, - 03-04-’13 22:06
Renesmurf

Ja, met één heb je een langere en betere band dan met de ander, en zo raast het leven voort! Allemaal onze eigen herinneringen en onze eigen, maar ook gezamelijke, toekomst.

Renesmurf, (URL) - 03-04-’13 22:31
marlies

Goh, een Yaraatje met kort haar en kleiner en ook Mirjam is duidelijk een nazaat, meer nog dan Sylvia. Schattig zoals jullie daar staan, Die voetjes nog in kinderlijke stand. Meisjes van die leeftijd nu, zien er volwassener uit en gedragen zich ook zo. Ik vind dat jammer maar of het dat ook is en of ze het ook zijn…? Ik zou er nostalgisch van worden. Zoals alles, veranderen ook relaties in de loop van de tijd. Ik kom net terug van een bezoekje aan mijn, in vriendschapsjaren oudste, want uit de middelbare schooltijd (1960)stammende vriendin. Sindsdien zijn er nieuwe en andersoortige vriendschappen ontstaan en gegaan en gebleven, maar deze is voor het leven en bij vlagen en in golven geëvolueerd.

marlies, - 04-04-’13 00:09
Redstar

Als je moeder overlijd als je kind bent is dat erg zwaar. Ik weet dat uit ervaring.
Wij verhuisde vroeger zo vaak, dat ik ooit de kans kreeg om echte vriendschappen op te bouwen. Een nadeel was dat wel. Nu heb ik wel vrienden, maar ik heb geleerd niet zomaar iemand te vertrouwen. Ik zie overigens nog wel steeds een vriend die ik op het voortgezet leerde kennen.

Redstar, (URL) - 04-04-’13 09:20
Jan K. alias Afanja

Met echte vrienden, en dat zijn er vaak niet meer dan 1 of 2, is weinig contact voldoende om meteen weer te weten hoe het zit en wat je aan elkaar hebt. Dat zijn mensen om te koesteren.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 04-04-’13 14:59
joke

Een mens is een individu….
Vriendschappen zijn juist geen verplichtingen tegenover elkaar hebben..
Dan bedoel ik elkaar niet iets opleggen van iedere week koffie met ellkaar drinken of zoiets……De kunst is om.. als je elkaar langere tijd niet hebt gezien gewoon verder gaan met waar je gebleven bent….

joke, - 04-04-’13 20:58
Theo

Maar jij hebt Joop als een echte vriend, wat heb je dan nog meer nodig?

Theo, (URL) - 04-04-’13 22:33
Sjeu

WOW! 50 jaar samen, ik las net; verloofd in ’63 en getrouwd in ’66
gefeliciteerd en dat er nog eens 50 gelukkige jaren mogen volgen!

en Marlies Mooie zin! even vrij naar jou;

bij vlagen, met golven
over grenzen, tegen zin
aan banden, onder druk
met vertrouwen binnenin
tussen pozen, over grenzen
loopt vanuit het hart een lijn
die door vuur en langs leeuwen
laat zien wat vriendschap kan zijn.

Sjeu, - 04-04-’13 22:36
ria

Een echte Sjeudebleu, mooi!

ria, (URL) - 04-04-’13 23:08
marlies

http://www.riavanfelius.nl/archive/2005-...
ik kwam het tegen in je eigen archief :))

marlies, - 05-04-’13 21:47
ria

Dat jij dat toch allemaal onthoudt Marlies! Leuk ook want ze is volgende week weer jarig :-)
Het meisje van de foto heb ik trouwens ook gevonden, haar man faceboekt en daar staat ze heel klein op een foto, met spierwit haar, maar nog steeds heel herkenbaar.

ria, (URL) - 05-04-’13 21:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.