Dikke voeten

Lekker vroeg naar het haventje vanmorgen, Didi had er zin in even te zwemmen. Dat deed ze en we liepen door naar het bankje, waar pas een plaquette met de toren van 'Bommenee' staat.

Een initiatief van de stichting Landschapsbeheer.

Verspreid op Schouwen-Duiveland liggen/lagen verschillende gehuchten. Vroeger waren ze echter groter en in het bezit van een kerk, zoals Looperskapelle en Nieuwerkerke of Bommenee en Borrendamme. We noemen ze gekrompen en/of verdronken dorpen.

In archeologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk opzicht zijn ze van groot belang en kunnen ze gezien worden als kleine pareltjes die een rol zouden kunnen spelen bij de toeristische en recreatieve ontsluiting van het buitengebied.

Er liggen nog een heleboel kansen om de gekrompen en verdronken dorpen weer onder de aandacht te brengen, leesbaar en beleefbaar te maken. De organisaties willen vooral de herkenbaarheid en beleefbaarheid verhogen en de opgebouwde kennis over deze belangrijke cultuurhistorische objecten onder de aandacht brengen van de bewoners en bezoekers van Schouwen-Duiveland. Het project omvat vooral het overbrengen van informatie.


 

Leuk toch dat het verleden zo zichtbaar gemaakt wordt, zo hebben de mensen ook wat te doen als ze daar zitten.

Zin om terug te lopen had ik niet meer, het was inmiddels al behoorlijk warm geworden, dus ik belde taxi Joop, vanmiddag een rondje rond het dorp mèt paraplu en vanavond nog even gezwommen.

Ik heb er dikke voeten van, bah!

Ria Maandag 19 Juni 2017 at 6:27 pm | | Standaard

vijf reacties

Sjoerd

Ja, ik vind deze temperaturen ook niet echt hendig en wil graag wat water van boven…

Sjoerd, (URL) - 19-06-’17 21:48
Thérèse

Leuk zou dat zijn als die dorpen weer bewoond zouden worden. Wij hebben bij jullie zo mooie oude dorpjes gezien, gelegen rond een kerk.

Ja, het is warm, Ria.

Thérèse, (URL) - 19-06-’17 22:07
Jan K. alias Afanja

Mooi ontwerp heet dat informatiepaneel.
Ik ben momenteel overdag liever binnen dan buiten, zodra het warmer is dan 25 graden, wordt het mij na een paar dagen teveel van het goeie.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 19-06-’17 23:39
ria

Die dorpjes zijn verdronken therese

ria, (URL) - 19-06-’17 23:48
John

Wij hebben hier ook een verdronken dorp liggen. We zouden er hier ook iets mee kunnen doen, of niet natuurlijk.

John, (URL) - 20-06-’17 08:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.