Te kort

Vanmorgen eerst op de fiets naar het vlas, niet al te vroeg want dan waren ze misschien nog niet open. Vlas bloeit alleen 's morgens zeggen ze, alhoewel ik 's middags ook weleens mooie foto's gemaakt heb hoor. 

Al veel meer in bloei dan vrijdag en gisteren in elk geval. Elk bloemetje bloeit maar één dag, maar er zitten veel knopjes aan één stengel. 

Deze lap heeft mooie lange stelen, ik heb geen idee hoe dat gaat met de verwerking, maar er wordt ook linnen van gemaakt en dan moet het wel lang en van goede kwaliteit zijn lijkt mij.

Verwerking van het strovlas tot lijnzaad, langevezel (linnen), kortevezel (klodden) en lemen (houtdeeltjes)

Het eerste trajekt in de verwerking van vezelvlas tot linnen is het "zwingelen". Bij dit zwingelen worden de houtdelen (lemen, scheven) vrijgemaakt van de (bast)vezel. Na dit trajekt volgen het; hekelen, spinnen en weven. De laatst genoemde bewerkingen worden niet bij Flevovlas uitgevoerd. 
website: http://www.flevovlas.nl
 

Er komen vast nog meer foto's. We zijn nog lang niet klaar met het vlas want na de bloei komen ook nog de zaadbolletjes (lijnolie) en ik hoop op nog een keer een mooie donkere lucht en wolken voor de variatie.

Vanmiddag fietste ik naar de vleesboerderij, de diepvries werd eng leeg daar kon weer wel wat bij. Onderweg ook weer allerlei moois. Veel boeren hebben margrieten gezaaid en er komt ook nog hier en daar gemengd zaad aan zag ik.

Heel feestelijk allemaal, met de uitgebloeide kaardenbollen van vorig jaar er nog tussen.

En dan onder het fietsen van dat heerlijke weer, de dagen zijn gewoon veel te kort op deze manier.

Straks nog maar een klein wandelingetje want daar ben ik nog niet eens aan toe gekomen.

Ria Dinsdag 08 Juni 2021 at 6:26 pm | | Standaard

vijf reacties

Jan K. alias Afanja

Ik vind dat vlas nu al mooi.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 08-06-’21 21:30
Ellen

Wat mooi weer dat vlas. Hier zie je dat boeren ook stroken niet maaien en er prachtige bloemen bloeien, o.a. ook margriet, klaprozen. In het bos ook volop koekoeksbloemen. Overal ruik je de kruidige geur.

Ellen, - 08-06-’21 22:07
Margo

Prachtig!

Margo, - 09-06-’21 00:51
John

Ja, de dagen gaan razendsnel voorbij. Dat ervaar ik ook zo. Komt misschien ook wel omdat het opeens zo zomers is en we veel willen doen.

John, (URL) - 09-06-’21 07:35
Sjoerd

Dat wordt weer een rijke oogst zo te zien.

Sjoerd, (URL) - 09-06-’21 08:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.