Oversteken

In plaats van een ochtendwandeling weer een rondje op de fiets.

Na de koffie besloot ik gelijk nog maar een rondje te doen, ik moest ook nog een spitskooltje ophalen bij de groenteboer, dat stond gisteren nog op het land.

Ik stak het eiland over waar het op z'n smalst is en keek daar eens aan de andere kant van de dijk. Dat was niet erg spectaculair want de wind blies in mijn rug dus het water ook de andere kant op. De Grevelingen zag er gisteren wilder uit.

De mossels voor vanavond werden ge- wat eigenlijk. Rapen wordt wel gedaan maar dan voor eigen gebruik, dat deden onze kinderen vroeger ook toen we nog op de Grevelingen voeren, lang gelee. De mosselschippers 'halen ze binnen' denk ik. Alles wordt gekweekt, hangcultuur en bodemcultuur, het verschil bij de link!

Even dit voor Sjoerd

Een hardnekkige fabel die al jaren de ronde doet en inmiddels al lang is achterhaald, is die van de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met het transport te maken. Maar sinds er gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er -negen maanden per jaar- altijd mooie Zeeuwse mosselen.

En ik keerde weer huiswaarts, langs het bloeiende zeekraal dat vuurrood wordt rond deze tijd, maar het weer was te donker denk ik. 

Zeekraal wordt tegenwoordig ook al volop gekweekt, al lopen er ook nog genoeg mannetjes wild te snijden (wat eigenlijk niet mag) als het de tijd ervoor is.

Nou het was een hele trap die terugweg, met tegenwind, maar ook dat vindt mijn knie niet erg. Ik kreeg nog wel een flinke bui op mijn nek, maar gelukkig ben ik een stoere Zeeuwse en niet bang voor een buitje...

Het was een heerlijke rit alles bij elkaar bijna 28km en daarna smaakt zo'n vers spitskooltje dubbel zo lekker!

Ria Donderdag 26 Augustus 2021 at 4:30 pm | | Standaard

drie reacties

Sjoerd

Lekker, ik moet voor mezelf ook weer een een maaltje halen, want de rest hier is er allergisch voor.

Sjoerd, (URL) - 26-08-’21 21:56
Jan K. alias Afanja

Het was bij jullie voor de verandering eens net zo grijs als hier in het noorden, want van de beloofde zon kwam vandaag weer weinig terecht.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 27-08-’21 00:42
John

Mosselen kun je niet vaak genoeg eten. Net als zeekraal. Als er iets lekker is, is het wel zeekraal.

John, (URL) - 27-08-’21 07:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.