Genieten!

Soms als er iemand overleden is kan je tegenwoordig de kerkdienst online bijwonen en heel af en toe als het een bekende was doe ik dat dan weleens.  Het was mooi, dappere mensen die toespraken hielden en een leuke dorpsdomineese

Ik heb niets met kerk en bijbels, dat mag bekend zijn, maar het thema kwam steeds terug en dat was mooi, want dan blijft het hangen, dat deed ze goed die dominee.

En nu als ik eens somber ben dan moet ik daaraan denken.

Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur.  Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. 

En in dat kleine stukje staan dan alweer dingen die me tegenstaan natuurlijk, ik ga er niet eens over beginnen en je kunt ook niet elke dag maar met volle teugen aan het genieten zijn, tegenwoordig is het bijna verplicht. Genieten hè, wordt er geroepen als de zon schijnt. Of geniet ervan, als je ergens naar toe gaat. Of vergeet niet te genieten! Ik zou niet eens weten hoe het moet, het gebeurt of anders maar niet.

Dat van dat brood en die wijn en vrolijke kleuren, dat staat me aan, maar dat was vast ook al bekend.

En het is dan ook weer leuk dat ik tegelijkertijd even aan de overleden persoon denk.

 

Ria Maandag 02 Mei 2022 at 6:57 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , , , ,

zes reacties

Sjoerd

Drink met een vrolijk hart je wijn is het enige wat ik onthouden heb…

Sjoerd, (URL) - 02-05-’22 22:43
Dhyan

Ik heb de pest aan die veelgehoorde opdracht om toch vooral maar van het leven te ‘genieten’. Het is zoals je zegt het komt van zelf of het komt niet.

Dhyan, - 03-05-’22 08:44
Jan K. alias Afanja

Afgezien van twee zinnen kan ik me prima in die tekst vinden.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 03-05-’22 10:20
John

Ik heb ook niets met de kerk en bijbels. Online een begrafenis bijwonen kan een uitkomst zijn als de begrafenis ver weg is.

John, (URL) - 03-05-’22 15:17
Margo

Ik moest even lachen toen je schreef dat er je dingen tegenstaan in die paar regels, want dat had ik ook. Ik geloof niet in opperwezens en heb niets met de kerk. Ondanks dat ik gedoopt ben. Maar je weet hoe dat gaat. Ik werd gedoopt omdat mijn vaders moeder nogal van de bijbel was en dat nodig vond. En het heeft niets geholpen want rond mijn 13e geloofde ik niet meer. En de kinderen na mij werden niet meer gedoopt. (Want inmiddels waren mijn ouders een eind uit de buurt van die oma gaan wonen, de slimmeriken, dus had ze niets meer in de melk te brokkelen.)

Margo, - 03-05-’22 17:24
hanscke

Mijn eerste kind is nog gedoopt, maar zoonlief niet meer. Toen durfde ik er voor uit te komen dat het mij niets deed.
Genieten op bevel gaat niet. Genieten is als een zucht wind. Het komt en het gaat.

hanscke, (URL) - 03-05-’22 22:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.