Boekje

Op de foto van mijn pa met de vissen en deze na ben ik nog niet aan het scannen van foto's van Janny  toegekomen. 

Deze foto is van 1951, ik was vier en Janny tien staat erbij, dat moet dus op de lagere school op Dreischor geweest zijn en ik zat op de kleurschool die zat daaraan vast als ik het me goed herinner, ik weet daar weinig meer van. De ramp was nog ver weg.

Afgelopen week kreeg ik een boekje mee van Freek, hij had het ook weer van iemand te leen en als ik wilde kon ik er eens in kijken. Dat deed ik gisteravond en vanmorgen.

Wat me in dit boekje vooral opvalt is de zorg voor het vee, paarden, koeien, varkens, nu ja alles wat de mensen aan beesten hadden en die ze achter moesten laten toen ze vluchtten en dan later weer terug gingen om het te redden, dat soms inmiddels ook al verdronken was. Vee dat niet weg wilde, angstig was, wat ze voor hun ogen zagen verdrinken, wat een verschrikking als je zo machteloos bent.

Flip de Jonge, een boer uit Scharendijke had een hondje, een Appenzeller, en over het hondje wordt bijna 67 jaar later nog gesproken. Kort geleden stond er zelfs een stukje over hem in de krant, want Bläsz krijgt hoogstwaaschijnlijk een standbeeld vanwege het volgende:

Maar uit het boekje blijkt ook dat er ondanks alle ellende ook veel plezier was in deze ongewone situatie, mensen deden samen wat ze konden en hadden dan ook veel lol samen.

Ria Zondag 28 Augustus 2022 at 7:31 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , , ,

zes reacties

Renesmurf

Natuurlijk was er ook gezelligheid en plezier, en vast ook ruzie en onbegrip, allemaal onderdeel van het leven. Roeien met de riemen die je hebt.

Renesmurf, (URL) - 28-08-’22 22:29
Sjoerd

In dat rampjaar ben ik geboren, daardoor staat de hele watersnoodramp en Zeeland toch in een wat ander daglicht.

Sjoerd, (URL) - 29-08-’22 07:25
John

In ons huis in Vlissingen kon je zien hoe hoog het water daar gestaan had. Ik werd pas 13 jaar ater geboren.

John, (URL) - 29-08-’22 08:06
Jan K. alias Afanja

Mooi verhaal van Bläsz.
In tijden van ramp en tegenspoed hebben de mensen elkaar nodig om de situatie de baas te worden en te blijven. Daarbij worden gebeurtenissen samen verwerkt, zowel lees als humor spelen daarbij een rol. Ik heb het gezien en ervaren tijdens de sneeuwramp in Fryslân in februari1979.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 29-08-’22 12:39
Irene

Mooi verhaal van het hondje. Jullie gefotografeerd voor de kaart van Zeeland, natuurlijk nog zonder dammen.

Irene, (URL) - 29-08-’22 16:45
ria

Ja, eb en vloed rondom :-)

ria, (URL) - 29-08-’22 18:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.