Ijzig

Het had geregend afgelopen nacht, alles zat onder een laagje ijs en het leek me verstandiger om maar geen voet buiten de deur te zetten.

De zon scheen wel volop en rond een uur of twaalf begon de boel te ontdooien ook in onze achtertuin en omdat ijs schuurt pakte ik mijn ijzeren schuurbezem eens, want afgelopen week merkte ik dat het op sommige plekken ook zonder ijs best glad was door het mos, groen is glad en na even schuren was er zo een boel verdwenen. Morgen misschien nog eens als er weer de kans is. Best leuk om te doen, maar ook vermoeiend.

Vanmiddag wandelde ik 'op mijn dooie akkertje' 6km in de zon, zodoende heb ik toch wel de nodige beweging gehad. Joop bleef lekker binnen. Spruitjes op het menu, met een schnitzel en appelmoes.

Onder het wandelen dacht ik er ineens aan, 'ik doe het lekker op mijn dooie akkertje' en eigenlijk vond ik het een rare uitdrukking, dus ik zocht het eens op.

In De Jordaan (1914), een boek van de schrijver Israël Querido, komt de uitdrukking op zijn akker zijn voor, met de betekenis ‘in gelukkige omstandigheden verkeren’. Het is mogelijk dat op zijn akker in de loop van de twintigste eeuw de betekenis ‘ontspannen, op je gemak’ kreeg. Daaraan werd dan later het versterkende dooie toegevoegd.

Ria Donderdag 15 December 2022 at 6:45 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , , , ,

vier reacties

Renesmurf

Ik zou dat liever zeggen op mijn gemakje, maar nog beter zou ik dat weglaten en iets anders verzinnen.

Renesmurf, (URL) - 15-12-’22 20:46
Jan K. alias Afanja

Ik heb vandaag een rustdag gehad. Waarschijnlijk werd er vanmorgen nog wel geschaatst, omdat het toen nog vroor. Vanmiddag viel de dooi echter een paar uurtjes in met een paar lichte buitjes. Op dit moment vriest het weer licht met kans op gladde wegen.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 15-12-’22 21:49
Sjoerd

hier vriest het momenteel nog 2 graden en viel er plotseling een pak sneeuw…

Sjoerd, (URL) - 16-12-’22 12:24
John

Ik eet straks spruitjes. Heerlijke groente in de winter.

John, (URL) - 16-12-’22 15:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.