Stomme stam

Stammen langs de Blokweg gisteren, toen ik van Zierikzee naar huis liep. Prachtige stammen en dan schaam ik me bijna dat ik niet kan zeggen welke boom dat is, want heel apart ziet het er wel uit met eerst die structuur in de  lengte en na een meter of wat of nog minder gaat het overwegend over in breedte lijnen, zo lijkt het tenminste.

Ik weet er veel te weinig vanaf, van alles. Ik had gewoon vroeger toen ik van school kwam heel andere dingen moeten gaan doen. Een studie boswachter of tuinman of in elk geval iets natuurlijks. Of naar de kunstacademie dat wilde ik ook wel of kapster, ik wilde best veel.

Maar mijn zus (die ook allemaal andere dingen wilde) en ik, wij mochten niets! Wij moesten maar brave kantoormeisjes worden, een typecursus volgen dat mochten we, Janny deed zelfs nog steno en oh ja na de ULO nog een jaar INAS, daar leerde je voor huisvrouw. Dat heb ik ook al niet geleerd. Volgens mijn pa deed Janny alles beter, 'kiek nea je zuster', dat hoorde ik nogal eens. Nu lachen we erom natuurlijk, maar leuk was anders.

Janny kreeg een baantje bij de gemeente Brouwershaven als typiste en een paar jaar later kon ik terecht bij de Rotterdamse bank in Zierikzee. Wij waren veroordeeld tot kantoortrutjes.

Janny had er al heel snel genoeg van en ging een opleiding tot apothekersassistente volgen, op aanraden van haar schoonmoeder, want ze had toen ook al verkering met Freek. Dat deed ze uitstekend en ook daarin slaagde ze weer in één keer en kreeg een baan bij de Zierikzeese apotheker meneer Yoe. Zaterdag 's avonds bracht ze vaak een heerlijke zak Engelsedrop mee die ze daar verkochten. 

Ik had op de ULO al verkering met Joop en in de tijd erna vervulde hij zijn dienstplicht en rammelde ik op de boekhoudmachine van de bank, het was best leuk daar, eentonig werk dat wel, maar wat dat betreft leek een koekjesfabriek me ook wel wat en we hadden best veel lol. Dus de behoefte om te veranderen was bij mij ook niet zo aanwezig.

Nou en toen gingen we maar trouwen en stopte ik met werken, want dat deed je toen. Als ik er nu nog aan denk vind ik dat echt heel erg, dat ik nooit eens iets bijgeleerd heb. Ja jaren later toen ik een winkeltje wilde beginnen haalde ik ook in één keer mijn Detex diploma, middenstand had ik al cadeau gekregen op de ULO. 

Het leven gaat zoals het gaat en de een heeft wat meer ambities dan de ander, misschien had ik ze wel, maar het kwam er niet van want ik had ook een erg ondernemende man die ook nog van alles wilde leren en er moest toch iemand voor de kinderen zorgen... en studies van Joop leverden tenminste wat op.

De ene keer staat mijn verstand op nul tijdens het wandelen en kijk ik alleen maar om me heen, een andere keer komen er gedachten naar boven aan het een of ander door zo'n stomme stam. Waar gaat hij heen, in de lengte of in de breedte, links of rechtsom, keuzes, toevalligheden, maar toch uiteindelijk allemaal dezelfde kant op...

Ria Woensdag 22 Maart 2023 at 6:33 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , , , , , ,

negen reacties

Ellen

Ik, geboren en getogen op de Veluwe, zeg dat het een berkenboom is.f

Ellen, - 22-03-’23 20:32
ria

Nee Ellen. Een berk herken ik ook nog wel, volgens mij is het een witte abeel.

ria, (URL) - 22-03-’23 21:04
hanscke

Nee het is geen berk, maar wat het wel is weet ik niet.
Als je maar tevreden bent met hoe het leven was en is, dat is volgens mij het belangrijkste.

hanscke, (URL) - 22-03-’23 21:20
Sjoerd

Het is wat Hanscke zegt, als je maar tevreden bent met wat je gedaan hebt is er niet mis.

Sjoerd, (URL) - 22-03-’23 21:50
ria

Oh, het klinkt misschien wat zwaar , maar we hebben een leuk leven gehad hoor, ups en downs zoals overal en tijden van toen zijn niet te vergelijken met nu.
En het blijft ook maar regenen. Het is een witte abeel

ria, (URL) - 22-03-’23 22:32
Jan K. alias Afanja

Het is een witte abeel, en dat is het!

Jan K. alias Afanja, (URL) - 22-03-’23 23:56
Ellen

O wat erg. Dus nooit te oud om te leren.

Ellen, - 23-03-’23 08:29
ria

Haha, nee of gewoon even googelen -D

ria, (URL) - 23-03-’23 09:50
Margo

Een witte abeel, oké, ook weer wat geleerd! Ik dacht ook aan een berk. Ik vind ook dat ik te weinig geleerd heb. Had ik een mooi beroep kunnen hebben, en een goede baan en onafhankelijk. Dat doen we in het volgend leven. :-)

Margo, - 23-03-’23 19:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.