Anders

Deze foto maakte ik precies 20 jaar geleden, ik keek weer eens terug omdat ik geen foto's maakte vandaag. Al vaker viel het bord me op en natuurlijk maakte ik een foto van de dame die daar staat en die ik ook wel ken, maar dat bordje van Pieter de Hoogh boeit me ook en vanavond heb ik hem eens opgezocht.

Kijk toch eens hoe mooi en wat een precisie, 400 jr geleden.

Pieter de Hooch (1629-in or after 1684) werd in Rotterdam geboren. Zijn opleiding als schilder volgde hij bij bij Ludolph de Jongh in Rotterdam en bij Nicolaes Pietersz. Berchem in Haarlem. In 1655 schreef hij zich als zelfstandig schilder in bij het schildersgilde van Delft. Zoals in die tijd gebruikelijk had De Hooch naast het kunstenaarschap nog een tweede beroep: hij werkte voor een linnenhandelaar. Pieter de Hooch specialiseerde zich in interieurs met mensen. Kenmerkend voor zijn werk zijn de vele doorkijkjes via vensters of gangetjes naar andere vertrekken.

Naast het bloggen fotografeer ik nu ook twintig jaar. Mooier dan het nu is zal het niet worden, want mijn camera moet erg compact zijn zodat hij in mijn tasje past, met de telefoon fotograferen vind ik erg onhandig en in mijn ogen niet mooi, maar dat zal helemaal aan mij liggen. 

Een manier om de foto's eens anders te bekijken, wie weet of ik nog meer leuks tegen kom af en toe.

Ria Dinsdag 16 Januari 2024 at 7:46 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: ,

zes reacties

Sjoerd

Bloggen doe ik ook al meer dan 20 jaar… Maar van Pieter de Hoogh had ik nog nooit gehoord.

Sjoerd, (URL) - 17-01-’24 07:34
Dhyan

Zijn intrigerende werk, vanwege de doorkijkjes met lichtere achtergrond, hangt in museum Prinsenhof in Delft dat wij, mijn vrouw en ik, in november 2019 bezochten. Het schilderij op je foto herkende ik vanwege dat ik er een detail van gefotografeerd had namelijk de moeder en de dochter rechts.

Dhyan, - 17-01-’24 08:42
ria

Wat leuk! Ik heb net aan de eigenares van de kroeg gevraagd waarom het daar hing, dat wist ze niet meer en het hangt er ook niet meer. Ik zie nu pas dar er ook nog een hond op staat en zit me suf te praktiseren hoe die ook alweer heette. Begint met een s volgens mij…

ria, (URL) - 17-01-’24 09:46
John

Ah, dus je vindt de foto’s die ik maak eigenlijk niet mooi :D Die zijn bijna allemaal met de telefoon.
Bloggen doe ik ook al lang. Na mijn ongeluk mee begonnen.

John, (URL) - 17-01-’24 09:53
Jan K. alias Afanja

Pieter de Hoogh zegt me niets. Bloggen wel, dat doe ik intussen ook al bijna 20 jaar met veel plezier.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 17-01-’24 10:39
Ria

@John ik vind het vooral onhandig en mìjn foto’s met de telefoon niet mooi, bij jou zie ik dat niet hoor, al weet ik het wel :-)

Ria, (URL) - 17-01-’24 11:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.