Appsores

Het wordt eng vind ik. 

Ik heb/had een heel lief vriendinnetje op facebook, ik ken haar al jaren. Nu is het ook niet een alledaags doorsnee mens, maar als iemand geen vrienden meer met je wil zijn omdat je de corona app hebt geïnstalleerd ga je wel erg ver vind ik. Ik vroeg haar zodoende mij dan zelf maar te ontvrienden en dat deed ze.

Ze schreef er dit over:

aanvulling: onder de post vroeg iemand waarom ik er tegen ben. mijn antwoord:
Ik zie het als onderdeel van het gedrags experiment wat de overheid met ons aan het doen is.
Het gaat volgens mij over volgzaamheid en over klik bereidheid.
In china hebben ze een strenge controlestaat gebaseerd op -door de overheid bestempelt- sociaal gewenst gedrag.
Het systeem daar houdt voor iedereen een sociaal scorebord bij via de camera's met gezichtsherkenning die daar overal hangen en controleerd ook via telefoonapps.

Ze werken daar met een stoplicht kleursysteem. Bij groen voldoe je, bij oranje verlies je vrijheden zoals reizen, je baan of uitkering, naar evenementen etc. en bij rood mag je praktisch niet meer deelnemen aan de maatschappij.
Op verschillende vlakken, gaan wij in rap tempo china achterna. Deze app draagt daar aan bij.
Ongeacht wat ze aan privacy shizzle hebben ingebouwd in die app, het deugt van geen kant.

Moreel niet, principieel niet, ideëel niet en daarnaast is er heel veel ruimte om er misbruik van te maken.
Stel iemand met slechte zin, heeft een telefoon van iemand in handen die besmet is. Die gaat met die telefoon door een paar wijken wandelen. Dat kan enorm vervelende gevolgen hebben. De telefoons maken contact met elkaar en vervolgens kan het gebeuren dat heel veel mensen onterecht binnen moeten blijven.

Dat ligt dan niet aan de kwaliteit van de techniek of de mate van privacy.. maar aan de ruimte die de app heeft om door menselijk toedoen de situatie heel lelijk te maken.
Voor mij zijn er heel veel redenen om die app niet te downloaden en de mensen die hem wel downloaden, wil ik daarom uit mijn contactenlijst.
Het downloaden van die app suggereert mi. een schijnveiligheid die uiteindelijk meer schade toebrengt op een veel breder vlak.
Ik wil er graag ver van wegblijven.

Als je zo denkt dan moet je al helemaal niet op Facebook zitten lijkt mij. Ik vroeg daarna nog of ze nu wel zeker weet dat niemand van haar vrienden de app nog heeft, daar kreeg ik geen antwoord op, natuurlijk niet, want dat weet ze niet. Ik was ook nog eent tijdje vriendjes met haar terwijl ik de app al wel had. 

Ik heb nog veel meer apps die waarschijnlijk nog veel onbetrouwbaarder zijn en eigenlijk ben ik ook helemaal geen voorstander van die app, maar ja, manlief heeft hem en die vindt dat ik dan ook maar moet, andere vriendinnen roepen dat ik toch ook moet, dus ja dan zwik ik ook maar, het kan geen kwaad denk ik dan en over een tijdje gooi ik hem er gewoon weer af.... dat deed ik al een keer omdat bovenstaande vriendin toen vroeg of ik haar wilde ontvrienden, dat ging me te ver en ik koos toen voor de vriendin, maar ja........... het is toch om ziek van te worden, al dat gedoe.

Het was wel een beetje rare dag eigenlijk. Vanmorgen nog wel een rondje en daarna ging Joop op stap en ik kleurde wat en kreeg visite en pleegde een telefoontje en toen ik eindelijk klaar was om te fietsen of te wandelen kreeg ik weer visite, die dacht dat wij een postkantoor waren, daar dronk ik toen een kopje thee mee en ondertussen fietste Joop een rondje en ging ik daarna toch nog maar even op de fiets naar Brouwershaven, de banaantjes waren weer op en spekjes voor door de zuurkool.

Best een leuke dag zodoende, zonnig en gezellig!

Ria Maandag 12 Oktober 2020 at 7:10 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , , ,

zeven reacties

Jeanne

Goed zo Ria, zo argwanend wil je toch niet in het leven staan! Ik ga uit van het goede in de mens!

Jeanne, (URL) - 12-10-’20 21:16
Heleen

Vervelend hè van dat onverwachte bezoek die dan ook nog denken dat je postkantoor bent, wel lollig eigenlijk en erg makkelijk!
En nog bedankt voor de thee hoor!

Heleen, - 12-10-’20 21:20
Sjoerd

Laten we het maar gezellig houden, het is een persoonlijke vrijheid of je de app wel of niet installeert.

Sjoerd, (URL) - 12-10-’20 21:25
Renesmurf

Ach jee. Als mensen willen gaan bepalen wat anderen moeten doen zijn ze de vriendschap ook niet waard. Ik kan met iedereen overweg, zelfs al stemt die een heel andere partij, dat maakt het juist interessant. De App heb ik overigens bewust niet. En wie heb wel hebben wil, prima.

Renesmurf, (URL) - 12-10-’20 22:10
Dhyan

Ze heeft een punt, kritisch blijven, burgers let op uw zaak want de overheid kan uw vrijheid drastisch beknotten met wetgeving. Zo is er Corona wetgeving in de maak die vele overheidmaatregelen met beprekingen die we normaal niet zouden pikken wettelijk vastlegt. Echter dat wat ze willen kan nu ook met behulp van noodwetgeving voor een noodsituatie en een vaste wetgeving om naar believen in te zetten is niet nodig en helemaal niet wenselijk. Ook om iemand voor het hebben van een app te ontvrienden gaat te ver, maar ik besmeur een angst om middels jouw telefoon met app ook zelf betrokken te raken bij iets wat ze voor zichzelf niet wil het schenden van privacy. Het ligt dus aan de telefoonverbinding tussen jou en haar niet aan jullie vriendschap. Overigens is die app alleen maar functioneel als iedereen die app gebruikt en de telefoon constant meedraagt.

Dhyan, - 13-10-’20 10:33
Jan K. alias Afanja

Rare reactie van die vriendin. Ik vraag me in zo’n geval wel af of het een echte vriendin was of een Facebookvriendin, want daar zit vaak nogal wat verschil in.
Overigens heb ik de app ook geactiveerd, omdat ik vind dat we alles moeten doen om dat klotevirus de kop in te drukken.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 13-10-’20 11:10
ria

We kennen elkaar wel van het internet, al heeel lang, ze is al meerdere keren bij ons geweest. Met die vriendschap is niets mis hoor, ze is gewoon bang.

http://www.riavanfelius.nl/archive/2012-..

ria, (URL) - 13-10-’20 12:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.