Weg is weg

Mijn vader heette ook zo en het is toch een rare gewaarwording als je op een kerkhof loopt en ineens zijn naam ziet, ook mijn eigen naam kwam ik tegen. Geen van beide naaste familie, er woont ook nog een andere van Felius op het dorp, ik ken de mensen niet en zij mij niet denk ik.

Naar aanleiding van het telefoongesprekje van vorige week met de nicht van Joop ging ik eens kijken of haar zusje en moeder er nog liggen, ze betalen daar wel elk jaar voor.

Ik deed dat afgelopen zondag. Het weer was triest, ik was triest, het was koud, triester kon eigenlijk niet. Mijn verbazing was groot toen ik zag dat er bij veel stenen een bordje stond met 'contact gezocht'. Er worden veel graven geruimd blijkbaar en dat kan niet zomaar als je daarvoor betaalt natuurlijk.

In het artikel van de krant staat dat als je niet reageert voor het eind van het jaar het graf automatisch geruimd wordt, als je dat niet wilt moet je dat laten weten en voor de komende tijd betalen...

Willy van der Meer 07-08-1942  09-03-1954 

Het nichtje van Joop, ze woonde naast ons en onze nog doodlopende straat werd doorgetrokken naar het dorp. Wij woonden daar nog maar een half jaar, alles was nieuw, ze was vijf jaar ouder dan ik en goed kende ik haar niet. Dat zou ook niet gebeuren want ze verongelukte. Hoe het precies gebeurde weet ik ook niet, iets met een vrachtwagen, ze viel eraf en werd overreden, of ze stond erachter...

Afschuwelijk natuurlijk en dat herinner ik me nog wel heel goed. Het leven van haar broertje die wel van mijn leeftijd was veranderde daardoor ook op slag.

Toch werd ik van het graf van Willy wel een beetje blij, ze ligt daar gewoon met crocusjes, daarvoor heeft haar moeder nog wel gezorgd, die een stukje verderop ligt. Een kille witte steen, met wit grind.

Ik ben eigenlijk heel blij dat mijn ouders 'gewoon' gecremeerd zijn en uitgestrooid bij het crematorium, daaraan zou ik in deze tijd wel wat meer aandacht besteden misschien, maar het is goed zo. 

Weg is weg, denk ik altijd maar. Geen gedoe meer met een graf.

Ria Dinsdag 16 Maart 2021 at 7:13 pm | | Standaard

vijf reacties

Renesmurf

Precies, weg is weg, ik, en mijn familie, willen geen graf. Alhier in Winschoten wilden ze eens het graf ruimen van een voormalige burgemeester, want niet betalen is ruimen, maar uiteindelijk ligt hij er nog.

Renesmurf, (URL) - 16-03-’21 20:48
Irene

Hier net zo. Waarom zou een mens na zijn dood nog zo veel plaats moeten innemen. Een generatie verder en iedereen is je vergeten.

Irene, (URL) - 16-03-’21 21:04
Sjoerd

Ik wordt ook gecremeerd. idd weg is weg.

Sjoerd, (URL) - 17-03-’21 09:39
Jan K. alias Afanja

Zo denk ik er ook over, Ria. Aan de kant van mijn eega hebben ze nog verschillende graven, bij mijn familie gaat alles door de pijp omhoog.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 17-03-’21 11:43
ria

@Jan, de vader van Joop ligt ook nog begraven ergens, hij komt er nooit.

ria, (URL) - 17-03-’21 21:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.